Een beter geheugen dankzij een pilletje?

vrijdag 25 november 2011 - 07:30
Een luisteraar vond bij de apotheker een folder met reclame voor Cogniton plus.
Een pilletje om je geheugen te reactiveren, met Ginkgo biloba als actief bestanddeel.

Een luisteraar vond bij de apotheker een folder met reclame voor Cogniton plus, een pilletje om je geheugen te reactiveren, met Ginkgo biloba als actief bestanddeel.

In de folder staat een getuigenis van studente Ann : een eerstejaarsstudente aan de universiteit. Kris Janssens van de redactie gaat op zoek naar Ann. Bij Depharm in Waver, waar Cogniton gemaakt wordt, kunnen ze hem alvast niet verder helpen.

Tot blijkt dat de foto van Ann op allerlei websites opduikt:

Zo wil ze bijvoorbeeld in Israël in het tweedekansonderwijs alsnog haar diploma middelbaar onderwijs halen (terwijl ze toch al aan de universiteit studeerde ?), ze geeft ook les aan toekomstige vastgoedmakelaars in Duitsland, ze wil Photoshop experte worden en in Rusland staat ze op een vreemde site over magische krachten.

 

 

En wat moeten we denken van Cogniton Plus zelf ? Dat vroegen we aan geheugenspecialist Arnaud Szmalec van de vakgroep experimentele psychologie, universiteit Gent.

Hij denkt niet dat Cogniton fysisch kan werken, omdat het een voedingssupplement is.

Voor studenten zal het zeker niet werken, maar Ginkgo biloba kan voor mensen met dementie kan het wel goede resultaten geven, maar niet preventief.

Het zou wél kunnen dat het psychologisch werkt : omdat een student dénkt dat hij een geheugenpilletje krijgt, presteert hij beter. Maar hij raadt niet aan om deze pil zomaar in te nemen. Vooral mensen met epileptie en mensen die anti-depressiva slikken mogen dit niet nog. Lees aandachtig de bijsluiter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!