Een dokter in je broekzak

vrijdag 30 juni 2017 - 11:29
Dokter Devroey: "Iedereen zou de EHBO-app moeten installeren".
De EHBO-app van het Nederlandse Rode Kruis is een absolute aanrader op vakantie.

Hol van Pluto

In België is een ziekenhuis nooit echt veraf, maar in het buitenland is dat al eens anders. En dan hoef je niet eens op driedaagse wandeltocht door Marokko. Je zou niet de eerste zijn die in pakweg Frankrijk ook 60 km moet rijden tot de dichtstbijzijnde kliniek.

Komt daarbij dat we niet allemaal even veel verstand hebben van EHBO. Om die redenen ontwikkelde het Nederlandse Rode Kruis een fantastische app die je kan omschrijven als ‘EHBO voor dummies’.

De EHBO-app helpt je om snel en juist te handelen bij vaak voorkomende medische problemen. Of het nu gaat om een kwallenbeet, brandwonden of een echt levensbedreigende situatie zoals een beroerte: je weet meteen wat je kan doen om jezelf of het slachtoffer te helpen.

 

Getest

Dokter Dirk Devroey (de 'huisdokter' bij De Madammen) testte de EHBO-app uit en vindt hem een regelrechte aanrader.

  • De app helpt je meteen in te schatten hoe ernstig de situatie is en of je een arts moet waarschuwen. Hij zorgt dus voor geruststelling.
  • Voor levensbedreigende problemen voorziet de app een stem die je begeleidt om het slachtoffer te verzorgen. Op die manier heb je je handen vrij en kan je sneller hulp bieden.
  • De lijst met mogelijke problemen is heel uitgebreid. Er is bijvoorbeeld zelfs gedacht aan las-ogen en sneeuwblindheid.
  • Eens je de app gedownload hebt kun je hem overal ter wereld gebruiken, zelfs in afgelegen gebieden. Je hebt geen internetverbinding nodig.

Sommige functies werken enkel optimaal in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kaart met hulpposten of AED-locaties (defibrillatoren) in de buurt. Dat komt omdat de gegevens in het buitenland meestal nog niet toegevoegd zijn. Je kan dat echter makkelijk zelf doen; zo help je meteen ook anderen.

 

Downloaden maar

Volgens dokter Devroey zou iedereen de app moeten downloaden. Je kan namelijk vaak zelf al heel wat doen alvorens de hulpdiensten ter plekke zijn. Dat geldt zeker ook voor situaties die niet levensbedreigend zijn.

De EHBO-app is gratis. De versie voor iOS vind je in de App Store, die voor Android bij Google Play.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!