Eten en drinken op de trein mag niet. Pendelaar Sofie: "en daar moet de NMBS bijna een dag over nadenken"

maandag 4 mei 2020 - 10:01
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Ik was blijkbaar zowat de enige die zich afvroeg of we nu nog mogen eten of drinken op de trein en het perron nu we verplicht zijn om mondmaskers te dragen. Ik had er nog niks over gelezen of gehoord. En ook de NMBS had er blijkbaar nog niet over nagedacht. (Waarom verwondert mij dat nu niet?)

Ik stelde de vraag gisteren op mijn blog en op Twitter. Iemand reageert: “eten en drinken zal inderdaad niet meer mogen.” Aja, het is ook gewoon onmogelijk om te eten of te drinken als je een mondmasker aan hebt. En mag roken dan ook niet meer? “Roken op het perron zal dan ook niet meer mogen? Positief! Dat worden propere treinen en perrons,” laat iemand op Twitter weten. Nu ja. Als je ver genoeg uit elkaar staat op het perron, mag je dan je mondmasker even uit doen om een sigaret op te steken? Of even wat water te drinken? Neen, want een mondmasker is verplicht.

De NMBS valt uit de lucht als ik de vraag stel. Zondagavond kreeg ik dit antwoord op Twitter.

Hmmmm. Vreemd. De NMBS weet het zelf nog niet. Je moet daar toch over nadenken? Je wéét toch dat die vraag gaat komen? Zowat iedereen die op de trein zit, drinkt wel eens iets of eet een boterham of een tussendoortje. Het lijkt me dan ook logisch dat je de reizigers daarover informeert.

Als je nu helemaal alleen in een wagon zit, mag je dan niet heel even je mondmasker af zetten om een slokje water te drinken? Als je voldoende afstand kan houden, mag je dan niet even een boterham eten? Het antwoord kan heel duidelijk zijn: “neen, want een mondmasker is ten allen tijde verplicht.” Dat zou logisch zijn. Maar zelfs dat antwoord komt niet. Het blijkt nog maar eens: de NMBS en vooruit denken, dat is blijkbaar een hele moeilijke combinatie.

Ik ben alvast blij dat ik vandaag niet met de trein naar Brussel moet. Niet weten of je een slokje water mag nemen… Ik zou er super nerveus van worden.

Vanochtend kijk ik vol verwachting naar Twitter. Niks. Dus ik stel nog maar eens de vraag.

De dagploeg moet er dus blijkbaar nog eens over nadenken. Hoe kan dat nu? Op de redactie van De Inspecteur op Radio 2 bellen ze intussen met de woordvoerder van de NMBS, want ze vinden mijn vraag heel terecht en relevant. De woordvoerder weet het niet. Intussen zitten mensen met een mondmasker en boterhammen op de trein. Maar de NMBS weet het niet.

Uiteindelijk krijg ik een antwoord op Twitter (nadat ik De Inspecteur en Radio 2 getagd heb. Een beetje druk kan nooit kwaad.)

Leve ^Sasha. Logisch antwoord ook. De woordvoerder weet het nog altijd niet.

Geen eten en drinken dus op de trein. Ook niet als je bijna twee uur op de trein zit. Geen slokje water. Niks. Hopelijk vallen er niet veel treinen in panne de komende weken. Hopelijk wordt het niet plots 30 graden.

Wat ben ik blij dat ik de trein nog niet moet nemen! Ik zou het niet overleven. Ik zou uitdrogen. Verhongeren. OK, ja, dat is overdreven. Mijn gevoel voor drama komt weer even boven. Een mens kan wel even zonder eten en drinken. Dat klopt.

Al goed dat we onze ogen niet moeten bedekken, of we mochten niet meer lezen ook.

Veel moed daar op de trein. En als je nog logische vragen hebt, laat het maar weten. Ik stel ze wel aan de NMBS. Want zelf denken ze er niet over na. Zucht.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!