Gaan nieuwe blikjes van Coca-Cola sneller stuk? “Het is ook niet de bedoeling dat je ze laat vallen”

woensdag 22 september 2021 - 08:22
Frisdrank Coca-Cola zit sinds deze zomer in een nieuw jasje. De oude blikjes hebben plaats gemaakt voor een smaller en hoger model. Maar De Inspecteur krijgt van verschillende luisteraars klachten over de kwaliteit van de verpakking. De blikjes zouden sneller openscheuren. Volgens Coca-Cola zelf is er niets aan de hand en zijn de nieuwe blikjes vooral beter voor het milieu.

Colafontein

De bal gaat aan het rollen door een mail van luisteraar Tania De Smet. Zij heeft op korte tijd twee keer een probleem met het nieuwe colablikje. " De eerste keer gingen er twee blikjes kapot in de koffer van mijn auto. Daarna had ik ook een kapot blikje in mijn rugzak. Niet alleen zit zaten al mijn spullen onder de cola, maar je hebt ook geen drinken meer op het werk."

Volgens Tania waren de vorige blikjes steviger; die kregen wel eens een deuk, maar meer niet. De nieuwe blikjes zijn veel kwetsbaarder. "Ze scheuren vooral aan lipje. Vroeger moest je veel kracht zetten om het te openen, nu gaat het veel sneller open."

In onze supermarkt waarschuwde ze het personeel voorzichtig te zijn bij het in- en uitladen van de blikjes omdat ze al frequent schade hadden gehad.

Elien Quartier

Wanneer De Inspecteur een oproep lanceert met de vraag of er nog meer mensen problemen ondervinden met het nieuwe blikje, regent het verhalen. Conny Versmissen heeft het al drie keer meegemaakt: "Eén blikje ontplofte terwijl ik het uit de ijskast haalde, heel de kamer vol spuitcola. Eén ontplofte in de ijskast en ééntje in de verpakking." Elien Quartier zegt dat haar supermarkt het personeel al heeft gewaarschuwd. Ze moeten voorzichtig zijn bij het in- en uitladen van de blikjes. "Omdat ze al frequent schade hadden."

 

Valtest

De Inspecteur zou De Inspecteur niet zijn als hij niet zelf de kwaliteit zou testen. Daarom organiseert hij een valtest vanop één meter hoogte. Hij laat twee oude blikjes en twee nieuwe blikjes vallen. En de nieuwe blikjes scheuren inderdaad makkelijk open. De volledige test kan je hier bekijken.

Lichter blikje beter voor het milieu

De hoge smalle blikjes, ook wel slim cans genoemd, worden het nieuwe standaardformaat. "Enerzijds uit marketingoverwegingen: het nieuwe design springt meer in het oog," zegt Laura Brems van Coca-Cola België en Luxemburg. Maar er is ook minder materiaal nodig. "Ze zijn gemaakt uit aluminium en ze zijn dus lichter. Dat betekent minder impact op het transport." De blikjes bestaan ook voor een deel uit gerecycleerd materiaal.

Misschien zijn de nieuwe blikjes iets gevoeliger, maar dan vraagt dat van iedereen een beetje meer voorzichtigheid.

Laura Brems, Coca-Cola Belgium

Voorzichtig zijn is de boodschap

Volgens Brems zijn de nieuwe blikjes uitgebreid getest. "We hebben zelf nog niet onnoemelijk veel klachten gehad. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om de blikjes vanop één meter hoogte te laten vallen." Coca-Cola vindt dan ook dat de context van de valtest van De Inspecteur niet helemaal realistisch is, het toont niet hoe klanten omgaan met blikjes. 

Het klopt volgens haar wel dat de blikjes misschien iets gevoeliger zijn doordat ze van dunner aluminium gemaakt zijn. En dan is er volgens de producent een simpele oplossing: "De kwaliteit is zeker voldoende, dus moeten we misschien allemaal iets voorzichtiger zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!