Grote kledingmaten soms duurder: “Waarom betaal ik extra voor mijn maatje meer?”

vrijdag 13 mei 2022 - 18:05
Bron: Canva
Josée Reyners uit Oostham heeft een maatje meer. Haar kleren koopt ze via haar favoriete webshops, want daar vindt ze makkelijker mooie kledij in haar maat. Alleen merkt ze dat de prijs van heel wat kledingstukken stijgt wanneer ze haar maat ingeeft: “Waarom betaal ik extra voor mijn maatje meer”? De Inspecteur ontdekt dat het antwoord op die vraag niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Liever online

“Ik draag maat 52, en dat maakt het soms lastiger om ook mooie en elegante kledij te vinden.”, zegt Josée. “Gelukkig heb ik intussen wel een aantal favoriete webshops, waar ik mijn smaak vind."

Allemaal goed en wel, maar wanneer Josée haar maat invult op de website, schiet de prijs van een kledingstuk vaak de hoogte in. "Dezelfde jas of blouse kost in mijn maat plots 20 of zelfs 40 euro meer. Erg hé."

Ook ik wil met mijn maat 52 mooi en elegant gekleed zijn 

Josée Reyners, Oostham

Josée vindt het confronterend om een hogere prijs naast haar maat te zien. "Dat is een ontgoocheling. Niet iedereen kiest ervoor om corpulent te zijn. Ik let veel op mijn voeding, enkel en alleen om op mijn gewicht te kunnen blijven."

Dan toch maar kopen, zeker?

Wat doet Josée wanneer de merkt dat de prijs plots stijgt? Bestelt ze toch nog, of haakt ze af? 

“Soms koop ik het wel. Het is zo al moeilijk genoeg om elegante kledij in mijn maat te vinden. En vaak ben ik al blij dat ik iets vind dat ik graag zie. Maar het gebeurt ook dat ik  toch nog even verder zoek naar een ander, goedkoper model.” “Ik wil graag weten waarom ik meer betaal voor mijn maat.

Het ligt niet alleen aan het feit dat er meer stof in zo'n kledingstuk gaat. Er is bijvoorbeeld vaak een andere pasvorm nodig.

Isolde Delanghe, Mode Unie

Daarom kost een grotere maat vaak meer

Isolde Delanghe van Mode Unie legt uit hoe het komt dat grotere kledingmaten soms ook duurder zijn. “Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de productiekost hoger is bij grote maten."

  1. De meeste voor de hand liggende oorzaak: er is meer stof nodig om een groter kledingstuk te maken. Maar dat is zeker niet de enige reden.  
  2. Bij kleding wordt er gewerkt met pasvormen. Een pasvorm voor maat 36 is op dezelfde manier opgebouwd als die voor maat 44. "Vanaf maat 46 wordt er echter gewerkt met een andere pasvorm. Die moet opnieuw getekend worden. Je kan dus een pasvorm wel rekken over verschillende maten, maar dat kan je niet oneindig. Anders verandert ook het model van het kledingstuk."
  3. Soms wordt er voor grotere maten ook een ander type stof gebruikt. De stevigheid van de stof is namelijk belangrijker bij grotere maten.
  4. Tot slot speelt ook de commerciële kant een rol: "In een winkel die niet gespecialiseerd is in grote maten is het financieel rendement ervan minder groot. Ze worden nu eenmaal minder vaak verkocht.”

Delanghe wijst er tot slot op dat de prijs bij Belgische merken en winkelketens vaak niet verschilt. "Het is een fenomeen dat we vooral zien bij buitenlandse webwinkels, dus wie kledij koopt in België zal het normaal gezien niet vaak tegenkomen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!