Het hoogste bod haalt het niet altijd: “Sympathie voor de koper speelt nog altijd een rol bij de aankoop van een huis”

donderdag 21 januari 2021 - 12:55
interieur
Huizen of appartementen worden in de meeste gevallen verkocht aan de hoogste bieder. Maar uit de verhalen die 'De Inspecteur' binnen krijgt, blijkt dat verkopers in sommige gevallen toch kiezen voor een kandidaat-koper die een lager bod uitbrengt. Makelaar Stefaan Leliaert schrikt daar niet van. "Het is de verkoper die beslist naar wie het pand uiteindelijk gaat. Verkopers zijn ook mensen. En dan speelt sympathie zeker een rol."

In de meerderheid van de gevallen beslist de verkoper aan welke koper het pand verkocht wordt. De uitzondering is een klassieke openbare verkoop of een verkoop via het online platform Biddit. In die gevallen gaat het pand naar de hoogste bieder. Maar als je met een klassieke verkoop zit, via een notaris of een makelaar of gewoon als particulier, dan ligt de beslissing in handen van de verkoper. 

Verkoper beslist 

Een bod is altijd bindend. Het is belangrijk dat je pas een bod uitbrengt als je zeker bent van je stuk. Hoe je precies een bod doet en wat er moet in staan, lees je in dit artikelMaar de verkoper is niet verplicht om het huis te verkopen aan de hoogst biedende. De keuze is vrij.

Meestal doen mensen een bod op basis van de vraagprijs. Notaris Bart Van Opstal en Stefaan Leliaert van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars bevestigen dat ook. "De overgrote meerderheid van de panden worden verkocht op basis van een vraagprijs. Die ken je van tevoren en het staat je als koper vrij om een bod te doen in functie van dat bedrag. De meeste kopers kiezen ervoor om een bod te doen dat lager is dan de vraagprijs. Je probeert dan in te schatten hoeveel je nog kan zakken zonder dat je bod te laag is. Maar volgens notaris Bart Van Opstal is onder de vraagprijs bieden heel moeilijk vandaag de dag: 
Dikwijls geeft men de vraagprijs. Door de inhaalbeweging die nu gaande is als gevolg van corona is er nu een grote vraag naar woningen. De marge wordt hoe langer hoe kleiner. Tegenwoordig moet je echt een tandje bijsteken als je echt geïnteresseerd bent. Vaak wordt er zelfs boven de vraagprijs geboden.“

Er wordt soms ook met een instelprijs gewerkt. Daarbij stelt de verkoper een relatief lage prijs in en het is dan aan jou als kandidaat-koper om een bod te doen dat hoog genoeg is. Maar ook niet te hoog, je wil ook niet overbieden. De verkoper mag de verschillende kopers niet tegen elkaar laten opbieden. 

Sommige verkopers kiezen ervoor om kandidaat-kopers een bod te laten doen onder een gesloten omslag. Ook in dat geval blijft de beslissing in handen van de verkoper.

Hoogste bod is niet altijd het beste bod 

Het is dus de verkoper die beslist wie het pand uiteindelijk koopt. Maar het is niet zo dat je als hoogste bieder automatisch je slag thuis haalt. Soms kiezen verkopers ervoor om een lager bod te aanvaarden. 

Het kan zijn dat een verkoper het pand snel wil verkopen. Of dat die geen zin heeft om tegemoet te komen aan een hele reeks opschortende voorwaarden. Als kandidaat-koper doe je er goed aan om altijd opschortende voorwaarden mee te nemen in je bod. De meest voorkomende is de voorwaarde dat je pas koopt als je een lening krijgt bij de bank en als de verkoper alle nodige documenten kan voorleggen. Sommige kandidaat-kopers zetten er ook nog een pak andere opschortende voorwaarden in. Een bijkomende controle van de elektrische installatie bijvoorbeeld of een nazicht van het dak. Dat mag, maar het kan de verkoper aanzetten om een lager bod te aanvaarden waar minder voorwaarden aan verbonden zijn.

Sympathie speelt een rol 

Maar er zijn ook heel wat gevallen waarbij verkopers zich laten leiden door sympathie voor de kandidaat-kopers. Zowel makelaar Leliaert als notaris Van Opstal bevestigen dat ze af en toe een koop afronden waarbij de verkoper er bewust voor kiest om een lager bod te aanvaarden. 

Leliaert haalt één van de meest opvallende voorbeelden aan in het gesprek met Sven Pichal. Hij verkocht onlangs een huis aan een alleenstaande moeder. "Die mevrouw vertelde tijdens het bezoek haar verhaal aan de verkoper en die besliste uiteindelijk dat hij het huis aan haar wilde verkopen." 

Je kan het volledige verhaal van makelaar Leliaert hier bekijken. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!