Ik wil de gasaansluiting weg uit mijn huis, hoe doe ik dat?

dinsdag 16 juni 2020 - 08:45
kelder leidingen
GettyImages
Freddy uit Mortsel renoveert en isoleert zijn huis en kiest voor verwarmen met een warmtepomp. Hij wil de gasaansluiting weg uit zijn kelder. Hoe moet hij dat doen? Er zijn twee mogelijkheden.

De gasmeter laten afsluiten: de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing    

De gemakkelijkste oplossing is om je aardgascontract bij je aardgasleverancier op te zeggen en de gasmeter te laten afsluiten en verzegelen door netbeheerder Fluvius. De druk van je gasleiding wordt dan weggenomen. Je betaalt aan Fluvius eenmalig 87,77 euro inclusief BTW.  
  
Als je je gascontract opzegt en de gasmeter door Fluvius laat afsluiten betaal je nadien geen aardgasfactuur meer en moet je uiteraard geen meterstanden meer doorgeven. 
 
De gasmeter wordt niet weggehaald, dus dat betekent dat je je gasmeter nadien nog opnieuw kan laten activeren als je toch weer zou willen kiezen voor gas. 

De gasmeter laten weghalen: de meer drastische en duurste oplossing  

Als je echt nooit meer aardgas denkt te gaan gebruiken, dan zeg je je aardgascontract op bij je aardgasleverancier en je laat je de aardgasaansluiting en aardgasmeter volledig wegnemen door netbeheerder Fluvius. Je betaalt aan Fluvius eenmalig 538,53 euro inclusief BTW.  

Ook hier betaal je nadien geen aardgasfactuur meer en geef je uiteraard geen meterstanden meer door.    

Bij deze optie is je huis niet meer verbonden met het gasnet. Doe dit dus alleen als je echt zeker bent dat je nooit meer aardgas wil.   

Niets doen is geen optie  

Dan zul je elk jaar je meterstanden moeten doorgeven en elk jaar een eindafrekening krijgen. Bovendien blijft je gasaansluiting onder druk.  Kies dus liever voor één van de twee vorige opties.  

Is aardgas gevaarlijk?   

Aardgas is bijzonder veilig, miljoenen mensen in ons land zijn erop aangesloten. Netbeheerder Fluvius zorgt voor het onderhoud, beheer en monitoring van het netwerk.      

Info  

Meer info vind je op de website van Fluvius 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!