Is je streekbier van de streek?

donderdag 8 december 2011 - 15:02
Luisteraar Rudy uit Brugge drinkt graag een Maerlant Tripel en een Uilenspiegelbier, hij heeft horen zeggen dat dat hetzelfde is als de Bornem Tripel en de Bornem Dubel.

Luisteraar Rudy uit Brugge drinkt graag een Maerlant Tripel en een Uilenspiegelbier, hij heeft horen zeggen dat dat hetzelfde is als de Bornem Tripel en de Bornem Dubel.

Alle grote Belgische bieren waren ooit streekbiertjes, zelfs de grote wereldwijd bekende bieren zijn ontstaan in een kleine lokale brouwerij. Maar er zijn abdijbieren die niet in een abdij worden gebrouwen en streekbieren uit plaatsen waar geen brouwerij te bespeuren valt.

Dat komt volgens bierkenner Jef Van den Steen omdat in de loop der jaren veel kleine brouwerijen verdwenen zijn. Succesvolle biertjes werden opgekocht door grote brouwerijen of verdwenen.

En er zijn brouwfirma’s die niet zelf een brouwerij zijn – hoewel het vaak in hun naam staat - maar die een bier laten brouwen. De Corsendonk bijvoorbeeld is van de brouwfirma Corsendonk, maar wordt in andere brouwerijen gebrouwen.

Etiketbier

Dat betekent niet dat je met een etiketbier te maken hebt. Etiketbieren zijn vaak gelegenheidsbieren die door een vereniging, of een groep cafés worden besteld bij een brouwerij. Die levert een bier dat ze al hebben in ander flesje en met een ander etiket erop.

Op die manier kan een nieuw streekbier ontstaan. Maar een streekbier kan ook op vraag gemaakt worden volgens een nieuw origineel recept bij een brouwerij, of kan nog een echt authentiek bier zijn van de streek in een kleine plaatselijke brouwerij met ingrediënten van de streek.

Jammer dat de herkomst van het bier niet altijd op het etiket staat, vindt Test-Aankoop dat deze week een biergids heeft uitgegeven. Ook Zythos, de vereniging van bierconsumenten, vindt dat het moederbier zou moeten vermeld worden op de etiketbieren.

Klik HIER voor meer informatie over etiketbieren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!