Katelijne wordt slachtoffer van vriendschapsfraude: "Meer dan 40.000 euro overgeschreven naar Amerikaanse generaal"

maandag 25 oktober 2021 - 08:48
Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gevallen van vriendschapsfraude spectaculair toegenomen. De totale schade loopt op tot meer dan 15 miljoen euro. Ook Katelijne werd er het slachtoffer van. "De eerste maanden hebben we gewoon gechat, daarna begon hij geld te vragen."

Zo’n drie jaar geleden krijgt Katelijne* via Facebook een vriendschapsverzoek van een onbekende man. “Hij stuurde mij een foto van zichzelf en hij zag er heel sympathiek uit. Een oudere man met gezicht dat me aansprak.”

Knappe generaal

De man noemt zicht Logan Renson en beweert een Amerikaanse viersterrengeneraal te zijn die in Afghanistan gelegerd is. Katelijne begint met hem te chatten. “Na een tijdje vertelde hij dat hij naar Syrië werd overgeplaatst naar het echte oorlogsgebied.”

De band tussen Katelijne en Logan groeit snel. “Hij kon het tijdens onze gesprekken goed uitleggen. Hij zei dat hij voor mij ging zorgen. Ik vertelde over mijn scheiding en het overlijden van mijn moeder. Hij vertelde dan over zijn vrouw die verongelukt was en zijn zoon.” De relatie begon vriendschappelijk maar na een tijdje wordt Katelijne toch verliefd op haar generaal in Syrië.

Hij onthield alles wat ik hem vertelde over mijn scheiding en de verliezen die ik al heb geleden. Hij hield precies een dagboek bij.

Geld nodig

Na ruim zes maanden chatten vraagt de man voor het eerst om geld. “Hij vroeg of ik een beetje geld voor eten kon opsturen omdat zijn eigen bankrekening geblokkeerd was. Ik kreeg een rekeningnummer en heb daar dan geld op gestort.”

Wat begint met kleine bedragen, eindigt uiteindelijk in een gigantische som. “Hij had plots een groot bedrag nodig om zijn persoonlijke bezittingen naar mij te laten overkomen. Ik zou die dan bewaren tot hij bij mij kon komen wonen.” De oplichter maakt Katelijne zelfs wijs dat hij met haar wil trouwen.

Af en toe twijfelt Katelijne of ze de bedragen wel moet overmaken, maar de oplichter weet haar telkens weer te overtuigen. Ook haar dochter probeert haar te waarschuwen, maar uiteindelijk schrijft ze in totaal voor meer dan 40 000 euro aan hem over. Pas als al haar geld op is, ontdekt Katelijne dat de liefde niet echt is. "Toen ik vertelde dat het geld op was, moest hij niks meer van mij weten."

Ik ben alles kwijt, ik moet nu zelfs naar de voedselbank voor mijn eten.

Schaamte

Na anderhalf jaar pas dringt het tot Katelijne door dat ze verliefd is geworden op een oplichter. Dat ze al die tijd niet met de knappe man op de foto heeft gepraat, maar met een wildvreemde die een vals Facebookprofiel gebruikt. “Ik heb heel diep gezeten, maar stapje per stapje klim ik terug uit de put. Ik ben alles kwijt, ik moet nu zelfs naar de voedselbank voor mijn eten.”

Katelijne wil haar verhaal delen om andere mensen te waarschuwen: “Denk 10 keer na voor je betaalt. Als er geld aan te pas komt, doe het dan niet. Het is bedrog.” Toch voelt ze ook veel schaamte: “Ik denk soms: hoe kan ik op mijn leeftijd nog zo dom zijn?

 

*Katelijne is een fictieve naam.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!