Kinesisten doen alleen nog noodzakelijke behandelingen: "We kijken of we andere patiënten kunnen helpen met instructievideo's"

dinsdag 17 maart 2020 - 08:04
De Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten raadt kinesisten aan om alleen nog noodzakelijke behandelingen uit te voeren. Ook dat is nodig in de strijd tegen het coronavirus. "Het gaat alleen nog over levensnoodzakelijke behandelingen. Maar we bekijken of we niet-dringende patiënten digitaal kunnen helpen. Met instructievideo's bijvoorbeeld."

"Patiënten met zware ademhalingsklachten, ernstige neurologische aandoeningen of mensen die heel recent een nieuwe prothese kregen, worden dezer dagen nog geholpen." Dat is het advies van Axxon, de Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten. 

Alleen levensnoodzakelijke behandelingen gaan verder

Het staat elke kinesist vrij om zelf te beslissen welke patiënten geholpen worden of niet. Maar de beroepsvereniging raadt haar leden aan om absolute voorrang te geven aan mensen die niet zonder behandeling kunnen. 

Voorzitter Peter Bruynooghe benadrukt dat er tijdens consultaties strenge regels gelden. "Er wordt maar één patiënt per consultatie toegelaten, mensen wachten niet in de wachtkamer en voor de consultatie moet de patiënt bevestigen dat die geen symptomen heeft die gelinkt worden aan het coronavirus." 

Kinesisten moeten zich klaar houden 

Voorzitter Peter Bruynooghe is streng. "We moeten het absoluut vermijden dat onze therapeuten zelf besmet worden met het coronavirus. Als we echt naar een overbelasting van ons zorgsysteem gaan, dan moeten onze therapeuten klaarstaan om ingezet te worden in ziekenhuizen." 

Het is ook om die reden dat kinesisten die geen dringende patiënten hebben zich moeten klaarhouden. "Ik raad hen aan om alle behandelingen stop te zetten en om paraat te staan als er orders komen vanuit volksgezondheid." 

We moeten onze kinesitherapeuten goed beschermen. We moeten paraat zijn om ingezet te worden in ziekenhuizen als de nood hoog is. 

Peter Bruynooghe, voorzitter Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten

Kinesisten zoeken ook naar manieren om patiënten digitaal te helpen

Peter Bruynooghe ziet ook veel creativiteit bij zijn leden. "We zien dat veel therapeuten op zoek gaan naar manieren om patiënten op een digitale manier te helpen." 

"Er zijn praktijken die instructievideo's maken, waarbij oefeningen worden opgenomen, zodat de patiënten thuis kunnen revalideren. Er is een grote bereidheid maar het moet nog worden bekeken met het RIZIV hoe die hulp vanop afstand financieel vergoed zal worden."   

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!