Koop rechtstreeks bij de boer, op de boerderij of via korte keten initiatieven in de stad

woensdag 8 april 2020 - 08:30
zelf oogsten op de boerderij
Getty Images
Verse groenten en fruit, melk, eieren en vlees: dat kan je allemaal kopen op de boerderij. Soms ook kaas en brood. Veel boeren verkopen rechtstreeks aan de consumenten en ook in coronatijden kan je bij de boeren terecht.

Kopen bij de boer, variatie troef   

Sommige boeren hebben een echte hoevewinkel, anderen een groentekraam of een automaat waar je bijvoorbeeld aardappelen of melk kan halen.  

Er bestaan ook zelfplukboerderijen of csa’s waar je je groenten zelf kan gaan oogsten of een groentepakket kan aankopen. In het Lindenveld in Linter is er sinds kort zelfs een drive-in bij de boer! Want tijdens deze coronacrisis kopen veel meer mensen graag rechtstreeks bij de boer. Voor de boeren is dat broodnodig nu veel van hun andere afzetmarkten weggevallen zijn, bijvoorbeeld de horeca en de markten.   

Voordelen van rechtstreeks kopen bij de boer  

  • Je koopt je boerderijproducten kraakvers, verser kan het niet.   
  • De korte keten biedt een eerlijke prijs rechtstreeks aan de boer en voor de consument is het vaak voordeliger dan in de supermarkt. Er zijn geen tussenpersonen die ook nog eens winst maken. Zo steun je de boeren en onze lokale voedselvoorziening. Dat is belangrijk, want er zijn alsmaar minder boeren.    
  • Je hebt vaak rechtstreeks contact met de boer en je weet waar je hoeveproducten vandaan komen.  
  • Je maakt een duurzame keuze: je eet wat de seizoenen brengen en je voedsel legt minder kilometers af.

Ook in de stad komt de boer naar je toe  

  • Boeren & Buren brengt via de buurderijen de groenten van lokale boeren naar 100 afhaalpunten in de stad. Daar mogen de boeren zelf hun prijzen vastleggen, en 80 procent gaat rechtstreeks naar de boer.   
  • Ook via Voedselteams kun je producten van lokale boeren bestellen en afhalen in één van de 180 afhaalpunten verspreid over heel Vlaanderen.   
  • Daarnaast zijn er nog heel wat lokale initiatieven en boerencoöperaties die groentepakketten leveren in de stad, soms zelfs aan huis.   

Ook deze korte keteninitiatieven in de stad trekken veel meer volk tijdens deze coronacrisis.

En de boer hij ploegde verder, ook in jouw buurt   

Op de website van rechtvanbijdeboer vind je een mooi overzicht van 1700 verkooppunten in Vlaanderen, zowel op het platteland als in de stad.

Op de website van biomijnnatuur vind je 1500 verkooppunten waar je bioproducten kan kopen, zowel op het platteland als in de stad.  

Hier vind je een overzicht van zelfplukboerderijen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!