Krijg je van goedkopere wijn sneller hoofdpijn?

vrijdag 2 december 2011 - 12:38
Luisteraar Eric uit Sint-Martens Latem drinkt al eens graag een glaasje wijn. Maar hij vraagt zich af hoe het zit met het sulfietgehalte in de wijn. Klopt het dat er in goedkopere wijn méér sulfiet zit dan in duurdere wijn?

Luisteraar Eric uit Sint-Martens Latem drinkt al eens graag een glaasje wijn. Maar hij vraagt zich af hoe het zit met het sulfietgehalte in de wijn. Klopt het dat er in goedkopere wijn méér sulfiet zit dan in duurdere wijn ? En betekent dat dat je er sneller hoofdpijn van krijgt ?

Om te weten waarom sulfiet in wijn zit, trekt reporter Kris Janssens naar wijnboer Karel Henckens uit Maaseik.
Professor toxicologie Jan Tytgat van de universiteit van Leuven weet hoe het precies zit met dat sulfiet.

Meer informatie

Sulfiet is vooral een bewaarmiddel. Het bestrijdt ook bacteriën en schimmels in de wijn. Het is een zwavelproduct en heeft in een pure vorm een vreselijke geur, maar daar merk je niks meer van eens het sulfiet in de wijn zit. Er is een verband tussen sulfiet en hoofdpijn, vooral mensen die gevoelig zijn voor sulfiet hebben daar last van.

Het kan gebeuren dat een wijnboer een slechte oogst probeert te compenseren door meer sulfiet aan de wijn toe te voegen. Goedkope, minderwaardige wijnen zouden dan meer sulfiet bevatten, maar dat is zeker geen regel. Ook duurdere wijnen kunnen veel sulfiet bevatten. In elk geval zijn er wettelijke normen over hoeveel sulfiet een wijnboer mag toevoegen.

Sulfiet is op zich niet schadelijk voor de gezondheid, vooral omdat het zich niet in ons lichaam kan opstapelen. Ook als je jarenlang elke dag een glas wijn zou drinken, kan sulfiet geen kwaad.

Als je wil kennis maken met de wijngaard van Karel Henckens uit Aldeneik, vind je zijn website hier : http://www.wijndomein-aldeneyck.be/

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!