Let op: dit zijn de 6 meestgebruikte foto's bij vriendschapsfraude

donderdag 28 oktober 2021 - 17:09
In 9 op de 10 gevallen van vriendschapsfraude gaat het om georganiseerde misdaad, vaak vanuit West-Afrikaanse landen, maar met vertakkingen tot bij ons. De oplichters gebruiken vaak dezelfde verhalen met dezelfde foto's. Foto's die ze gestolen hebben. De Inspecteur op Radio 2 deelt daarom een lijst van veelgebruikte afbeeldingen waarvoor je maar beter uitkijkt!

Vriendschapsfraude is een vorm van oplichting waarbij daders zich online voordoen als iemand anders, met als ultieme doel de slachtoffers geld af te luizen. Daarvoor maken ze valse profielen aan op sociale media of op datingwebsites en gebruiken ze daarvoor de identiteit van iemand anders. 

Mooie mannen en vrouwen 

Vrouwen worden vaak verleid door mannen in maatpak of in uniform die een zekere leeftijd hebben en die vertrouwen uitstralen. Mannen worden dan weer belaagd door mooie, relatief jonge vrouwen. De foto's die oplichters gebruiken circuleren gewoon op het internet. Soms stelen ze een profielfoto van een wildvreemde. Maar het kan ook zijn dat ze actief op zoek gaan naar foto's van een militair of dokter.

Eregalerij van oplichters

De Inspecteur krijgt via luisteraars en via vzw Neniu (die zich inzet voor slachtoffers van vriendschapsfraude) tientallen foto's doorgestuurd die vaak gebruikt worden bij valse profielen. De redactie maakt een selectie van de meestvoorkomende koppen. 

Let op: dit is alles behalve een volledige lijst! Er zijn honderden, zo niet duizenden foto’s die oplichters regelmatig gebruiken. Deze komen gewoon nóg vaker voor. Ook de naam die de oplichter gebruikt, zegt eigenlijk niks. Want oplichters gebruiken vaak hetzelfde gezicht met daaronder een andere naam. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!