Luisteraar Kris ontvangt voorschotfactuur van 1.289 euro per maand voor elektriciteit: "Ik verwarm enkel de living"

donderdag 13 januari 2022 - 09:40
We betalen ons blauw aan energie. En voor sommige mensen loopt het echt uit de hand. Kris Van Eeckhout vertelt bij De Inspecteur dat haar voorschotfactuur onbetaalbaar wordt. "Ik betaal nu 400 euro per maand maar mijn leverancier wil dat bedrag nu aanpassen naar 1.289 euro per maand. Dat is toch onbetaalbaar?"

De app van Radio 2 en de mailbox van De Inspecteur loopt vol met getuigenissen van bezorgde luisteraars. Er is een grote angst dat de energiefactuur zo duur zal worden dat het onbetaalbaar wordt. 

Eén luisteraar overweegt zelfs om het einde van de winter zonder verwarming door te komen. "Mijn aardgascontract wordt vernieuwd op 1 februari 2022. Ik overweeg om het stop te zetten. Ook al zitten we dan zonder verwarming." 

Van 400 euro naar 1.289 euro 

Het meest opvallende verhaal komt van Kris Van Eeckhout. Haar elektriciteitsfactuur dreigt de komende maanden peperduur te worden. "Ik ben klant bij Mega. Ik weet dat die leverancier de voorschotfacturen drastisch verhoogt. Maar nu overdrijven ze toch", zo vertelt Kris.

"Mijn voorschotfactuur is op een half jaar tijd maar liefst zes keer duurder geworden", zegt Kris. "In juni betaalde ik 201 euro per maand. Ik moest dan wel nog dik 450 euro opleggen bij de eindafrekening. Mega heeft dan mijn voorschotbedrag in het najaar opgetrokken naar 400 euro per maand. Dat is veel geld maar het is niks in vergelijking met het bedrag dat ze nu vragen. In de laatste brief staat dat mijn voorschotfactuur wordt aangepast naar 1.289 euro per maand.

We laten de accumulatiekacheltjes alleen in de living branden. 

Kris Van Eeckhout, luisteraar

"We verwarmen alleen in de living" 

Kris vertelt aan De Inspecteur dat ze verwarmt met accumulatieverwarming. "Die verwarming is 30 jaar oud. We hebben die geïnstalleerd tijdens de bouw van ons huis in 1992." 

Het is algemeen geweten dat accumulatieverwarming veel verbruikt. Maar Kris verwarmt al lang niet meer haar hele huis. "We laten alleen de accumulatiekacheltjes alleen in de living branden", zo vertelt Kris. "In de andere vertrekken van ons huis zoals de bureau en de hal staan ze uit. En ook boven, op de slaapkamer, hebben we geen verwarming." 

"Ik weet niet wat ik moet doen" 

Kris leest in de brief van Mega dat ze kan reageren op het nieuwe voorstel. "Eén ding is zeker: ik ga niet akkoord met dit voorstel", zo vertelt ze. "Het kan toch niet dat ik met drie kacheltjes meer dan 1.000 euro per maand zou verbruiken." 

Kris heeft tot 21 januari 2022 de tijd om de brief te beantwoorden. "Ik wil dat bedrag niet betalen. Maar ik weet ook niet wat de reactie van Mega zal zijn. Ik kan alleen maar hopen dat ik minder zal moeten betalen dan wat de leverancier me nu voorstelt." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!