'Luisterlezen' met je smartphone

dinsdag 19 juli 2016 - 07:44
Gewikt en gewogen: de Luisterbieb-app
Lezen met je ogen dicht aan de rand van het zwembad? Het kan met deze app!

De Nederlanders doen het weer. Vorig jaar bespraken we in de reeks zomerapps al de app ‘vakantiebieb’ van de Nederlandse Bibliotheek. Maar ze hebben daarnaast ook een app waarmee je gratis luisterboeken kan downloaden.

Luisterbieb

Laten we maar meteen met het grootste nadeel beginnen: spijtig dat we geen lid zijn van de Nederlandse bibliotheek, want met een lidnummer kan je élk luisterboek uit de lijst downloaden. Als Vlaming krijg je alleen toegang tot het rechtenvrije gedeelte van de lijst. De titels zijn weliswaar heel wat minder spectaculair, maar toch vind je vast iets dat je interesseert.

LuisterBieb geeft je de keuze uit een selectie luisterboeken in heel wat genres: van spanning over geschiedenis of wetenschap tot literair. Daarnaast vind je er ook heel wat hoorspelen, colleges en zelfs cabaret.

Voor kinderen zijn de titels opgedeeld in leeftijdscategorieën, wat het zoeken makkelijk maakt. Helaas is het rechtenvrije aanbod daar wel heel beperkt. En gezien de app zich richt op de Nederlandse markt zijn alle fragmenten ook met een Nederlandse tongval ingesproken – zelfs de Vlaamse gedichten van Guido Gezelle…

 

Puntje van kritiek

Tester Harry kon wel smakelijk lachen om dat 'Nedervlaams'. Wel jammer volgens hem: als je gebruik maakt van de spraakfunctie van je telefoon (zoals hijzelf en heel wat andere blinden), raak je al snel het noorden kwijt. De makers hebben de achterliggende functies namelijk geen duidelijke naam gegeven, waardoor een knop wel een geschreven naam heeft (bijvoorbeeld ‘terug’), maar door de telefoon gewoon uitgesproken wordt als ‘knop’. Een probleem waar nochtans makkelijk iets aan te doen is.

Daarenboven kan de geluidskwaliteit vaak ook (een pak) beter. Al begrijpen we wel dat de makers een evenwicht moeten zoeken tussen een aanvaardbare klank en een zo klein mogelijke belasting van je telefoongeheugen. Verwacht dus geen CD-kwaliteit...

Maar kom, we gaan niet muggenziften: de app is helemaal gratis, en is de ideale testcase voor iedereen die graag eens een luisterboek wil uitproberen. Enkele sterke punten op een rij:

  • Je kan titels downloaden op je smartphone, zodat je geen internetverbinding nodig hebt om ze te beluisteren.
  • Je kan de afspeelsnelheid aanpassen voor een betere verstaanbaarheid.
  • Dankzij de bladwijzer weet je waar je de vorige keer gebleven was.
  • De app heeft zelfs een slaaptimer.

Installeren maar!

Hier vind je Luisterbieb voor iOs. Androidgebruikers kunnen hier terecht.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!