Minister-president Jambon roept op: "Alstublieft, ga niet rap rap nog doen wat vanaf vrijdag niet meer mag"

woensdag 28 oktober 2020 - 09:23
De Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wuift de kritiek weg over de nieuwe Vlaamse coronamaatregelen die "pas" vrijdag ingaan. "Maatregelen invoeren en die juridisch rond krijgen, heeft nu eenmaal tijd nodig."

"Kijk, we leven in een rechtsstaat en dan moet je ervoor zorgen dat de nieuwe maatregelen juridisch rond zijn vooraleer ze ingaan." Dat is het antwoord van minister-president Jan Jambon op de vraag van De Inspecteur hoe het komt dat de verstrengde maatregelen niet vanaf vandaag gelden. 

Maar Jambon benadrukt tegelijkertijd dat we als burger niet moeten wachten op dat juridisch kader. "Ik kan het niet genoeg benadrukken, beperk je contacten. En stel alles wat je kan uitstellen gewoon uit." 

Sport- en cultuursector heeft tijd nodig 

De minister-president zegt dat hij de sport- en de cultuursector en alle andere sectoren die getroffen worden door de verstrengde maatregelen, tijd wil geven om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

"We vragen veel van sportclubs en cultuurinstellingen. Die organisaties moeten de tijd krijgen om hun leden en klanten in te lichten. Om oplossingen te zoeken voor lessen en voorstellingen die nu niet meer doorgaan. Zeker de dingen die voor de komende dagen en het komende weekend gepland staan, moeten nu bekeken worden." 

Niet alleen de getroffen sectoren hebben tijd nodig om alle regels toe te passen. Ook de regering zelf moet de nieuwe maatregelen verder aftoetsen met de andere gewestregeringen en de federale regering. "We gaan vandaag nog samenzitten met de verschillende gewestregeringen om aan het ministerieel besluit te werken. Daar is allemaal tijd voor nodig. En we spreken uiteindelijk over twee dagen." 

"Zo is het altijd iets"

De minister-president reageert scherp op de kritiek dat de regering te laat zou reageren. "Zo is het altijd iets. Vroeger was er kritiek als er maatregelen te snel werden ingevoerd, nu te traag. Maar het is voor niemand verboden om nu al de maatregelen toe te passen. Je moét niet naar de fitness, je moét niet met veel mensen gaan samenzitten in het park. Er zijn al dingen die mensen kunnen doen."

Het staat iedereen vrij om de maatregelen al vanaf vandaag toe te passen. Als je vrijdag te laat vindt, alstublieft, pas alles dan al vanaf vandaag toe.

Jan Jambon, Vlaams minister-president

"Gebruik je gezond verstand, dat is burgerzin" 

Verschillende luisteraars van De Inspecteur laten weten dat ze nog tot en met vrijdag zullen doorgaan met hun activiteiten. Jan gaat nog tennissen en zijn kinderen gaan vanmiddag nog naar een verjaardagsfeestje. Joyce gaat ook nog lopen met haar loopclub zolang het nog mag.

Die uitspraken maken de minister-president niet blij. Hij wordt er zelfs wat cynisch. "We kunnen inderdaad nog rap rap gaan doen wat vanaf vrijdag niet meer mag. Echt, het getuigt van burgerzin. Niet dus."

De minister-president rekent op de verantwoordelijkheid van iedereen. "Je kan niet op elke hoek van de straat politiemensen zetten om te controleren of iedereen de maatregelen naleeft." 

Dat het hoog tijd is om contacten zo veel mogelijk te beperken, blijkt ook uit de cijfers. Er zijn nu meer mensen opgenomen op de afdelingen intensieve zorgen dan tijdens de eerste golf in maart. En dat is niet goed, beseft ook Jambon. "Aan de mensen die het nog niet goed beseffen hoe ernstig de situatie is, zou ik zeggen: luister een keer naar de mensen die nu op de intensieve zorgen werken. Er is wel degelijk iets aan de hand. En ik nodig iedereen dan ook uit om de komende weken vooral het gezond verstand te gebruiken." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!