Notarissen werken aan platform om akten elektronisch te ondertekenen: "Zo veel mogelijk mensen veilig verderhelpen"

vrijdag 10 april 2020 - 10:23
Huizen kopen en verkopen tijdens de coronacrisis is niet evident. Luisteraar Tina heeft een huis gekocht, maar door de crisis kan de akte niet verleden worden. Zou dat niet online kunnen gebeuren?

Notaris Bart Van Opstal van notaris.be vindt dat zeker geen slecht idee. “Notarissen verwerken door de coronamaatregelen enkel dringende akten. Ze proberen verplaatsingen te beperken tot een minimum.” Maar wanneer is een akte dringend? “Dat is een akte die bijvoorbeeld getekend moet worden door mensen in slechte gezondheid. Of wanneer iemand geen dak meer boven zijn of haar hoofd heeft wanneer een akte niet getekend kan worden.”

Binnenkort zet je je handtekening vanop afstand

De notarissen zijn vragende partij om het ondertekenen van aktes vanop afstand mogelijk te maken. En dat zal binnenkort ook effectief gebeuren. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) meldt dat er werk wordt gemaakt voor het tekenen van een koopakte, een schenkingsakte of een andere notariële akte. Dankzij een digitale volmacht zal een vertrouwenspersoon of notariële medewerker de akte kunnen ondertekenen in de plaats van de burger, zodat die laatste zich niet meer naar een notariskantoor moet verplaatsen.

Vooraleer het effectief zover is, moeten er nog een aantal juridische stappen worden gezet. Dat vertelt ook Van Opstal. "Elektronisch tekenen kan nu al via een videoconferentie tussen verschillende notariskantoren. Die tool willen we nu uitbreiden en openstellen voor gebruik ter plaatse. Zo zou je ‘m van eender waar kunnen gebruiken. Maar dat moet juridisch nog helemaal uitgeklaard worden. Want notarissen moeten dat natuurlijk op een geldige wijze kunnen doen."

De maatregel maakt deel uit van inspanningen om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Van Opstal vindt het een goeie zaak dat de maatregel er komt. "Het is een bijzondere tijd, dus moeten we creatief zijn. De bedoeling is om zo veel mogelijk mensen verder te kunnen helpen op een veilige manier. Maar het gaat bij een akte natuurlijk niet enkel over het ondertekenen. Vaak zijn er nog vragen en geeft de notaris nog een woordje uitleg. Zodanig dat je zeker weet wat je getekend hebt en alles begrijpt."

"Veel begrip"

Kan er uitstel gevraagd worden voor het ondertekenen van een akte? "Daar proberen we dossier per dossier een oplossing voor te vinden. Want als het voor de ene partij uitgesteld moet worden, dan moet dat voor de andere partij natuurlijk ook kunnen. Daarin proberen we te bemiddelen en een oplossing te zoeken voor iedereen. Maar we kunnen tegenwoordig op heel veel goodwill rekenen van de mensen. Bijna iedereen heeft begrip voor de situatie. Mensen zijn constructief en helpen zoeken naar een oplossing."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!