Op vakantie in eigen land? Probeer eens huizenruil

dinsdag 30 juni 2020 - 10:22
Als je graag even je huis uit wil maar ook een beetje bang bent om uit je eigen bubbel te stappen is huizenruil misschien wel een leuk idee. Het is bovendien goedkoop.

Hoe werkt huizenruil?  

Als gezin ga je naar het huis van iemand anders en dat gezin komt dan voor dezelfde periode in jouw huis wonen. Je logt je in op het platform van Homelink.be, je maakt een profiel aanvoor je eigen huis en gaat op zoek naar een huis ergens anders om mee te ruilen. Huizenruilen is een initiatief van Taxistop en bestaat al sinds 1953.  Het wordt elk jaar populairder. Het Homelinknetwerk heeft ondertussen ongeveer 13.000 actief zoekende leden.  

Huizenruilen is goedkoop. Je verblijft immers gratis, je betaalt alleen voor het lidgeld van Homelink en voor de verzekering.   

Je betaalt één keer per jaar een bedrag (102,5 euro) en daarvoor kan je zoveel mensen contacteren om mee te ruilen als je wilt in binnen- en buitenland en ben je verzekerd tegen schade. Nu is er zelfs een speciale promotieprijs voor mensen die voor het eerst van huizenruil willen proeven alleen in het binnenland: je betaalt 30 euro om op het platform naar huizen te zoeken. Als je een binnenlandse ruil hebt gevonden, betaal je nog eens 30 euro voor de verzekering. Deze actie geldt voor huizenruil tot eind september 2020.  

Je kunt natuurlijk ook gewoon huizenruilen met goede vrienden, zonder het platform te gebruiken, maar dan ben je niet verzekerd.   
 

Huizenruilen in eigen land of buitenland?  

Veel mensen willen in deze coronatijden graag huizen ruilen in eigen land, maar aangezien je sinds 15 juni weer vrij mag reizen binnen de Europese grenzen (uitgezonderd UK) kun je ook weer huizenruilen in het buitenland. Duitsers en Nederlanders komen heel graag naar België op vakantie. Belgen gaan liefst naar de zuiderse zonnige landen: Frankrijk, Italië en Spanje.   

Normaal gezien komen ook Amerikanen heel graag naar ons land, maar huizenruilen met Amerika is nu nog verboden.  

 

wandelen

Hoe zorg ik dat ik een goede gastheer of gastvrouw ben?  

Zorg dat de gasten in jouw huis zich welkom voelen. Stel dat je in Gent woont, zorg dan bijvoorbeeld voor een welkomstpakketje met neuzekes. Spreek eventueel af met buren of vrienden om je huisruilgasten hartelijk te ontvangen.   

Zorg ook altijd voor een goede praktische gebruiksaanwijzing van je huis. De microgolfoven is het moeilijkste toestel.  

Een pakketje met toeristische informatie over de streek waar je woont is ook meer dan welkom: bezienswaardigheden, fiets-en wandelroutes, leuke restaurants en café’s.  Huizenruil is een unieke kans om een streek en echt te leren kennen.  
 

Moet het huis grondig ontsmet worden in deze coronatijden?  

Grondig poetsen is belangrijk, maar het is onmogelijk om een volledig huis te ontsmetten. Genoeg tijd laten tussen vertrek van de bewoners en aankomst van de gasten is ook heel moeilijk.   
Je moet het zo bekijken: het is één bubbel die wisselt met één andere bubbel. Je voegt dat gezin eigenlijk een beetje toe aan je eigen bubbel. 
 

Info:  

Alle info op de website van Homelink  


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!