Opgelicht tijdens de coronacrisis? Febelfin wil het graag weten

woensdag 8 april 2020 - 09:33
Oplichters misbruiken de coronacrisis om je te misleiden en geld af te troggelen. Ze sturen je mails waarin ze je mondmaskers en handgels willen aansmeren. Of ze sturen je berichten om giften te vragen voor goede doelen of ziekenhuizen. En dan zijn er ook nog mails die zogezegd van je bank komen, maar dat natuurlijk niet zijn. Febelfin gaat op onderzoek.

Febelfin, de federatie van de Belgische banken, wil graag een zicht krijgen op de impact van al die valse berichten. Daarom starten ze met een bevraging. Isabelle Marchand van Febelfin legt uit wat ze precies gaan onderzoeken. “We willen met Febelfin de impact van de coronacrisis op onze online-gewoontes in kaart brengen. We lanceren een publieksonderzoek waarmee we willen peilen naar het onlinegedrag van de mensen tijdens deze periode. Hoe veilig voel je je daarbij? Kom je meer in aanraking met phishingberichten? Heb je nog vertrouwen in digitaal bankieren?”

Risicoprofiel & tips

Maar ook jij hebt baat bij het invullen van de enquête. “Als je alle vragen invult, krijg je een online risicoprofiel en een aantal tips om jezelf online te beschermen.” Verdachte mails mag je ook altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be en inspecteur@radio2.be.

Veel klachten bij FOD Economie

Het meldpunt van de overheidsdienst Economie heeft op één maand tijd 244 meldingen gekregen voor fraude in het kader van het coronavirus. Ongeveer een vijfde ging over frauduleuze of niet-bestaande aanbiedingen van producten om je handen te reinigen of mondmaskers. 20 procent van de klachten ging over woekerprijzen voor dezelfde producten. 

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) vraagt om alle vormen van fraude te melden. Dat kan gaan over woekerprijzen, frauduleuze leveringen, of andere coronamaatregelen die niet worden gerespecteerd. Meldingen kunnen makkelijk via deze website. De FOD Economie besteedt bijzondere aandacht aan woekerprijzen en alle meldingen daarover worden geanalyseerd. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!