Oude postzegels niet meer bruikbaar? "Nog geen definitieve beslissing, we wachten publiek onderzoek af"

donderdag 25 februari 2021 - 07:29
Oude postzegels mogen vanaf 2023 misschien niet meer gebruikt worden door een voorstel van een Koninklijk Besluit. Daarop kwamen veel boze reacties van verzamelaars. Maar Petra De Sutter, federaal minister voor de Post, zegt dat het nog niet zo ver is. "Het gaat nog maar om een voorstel dat niet verder onderzocht wordt."

Veel commotie eerder deze week nadat bekend raakte dat oude postzegels mogelijk niet meer bruikbaar zijn vanaf 2023.

Nog niets beslist

De mogelijke afschaffing van de oude postzegels staat voorlopig enkel in een voorstel van een koninklijk besluit, zegt Federaal minister Petra De Sutter die bevoegd is voor de post. “Het ontwerp KB is een tekst waarin er een aantal nieuwe maatregelen staan ter aanpassing van de postwet.” Deze tekst zou nu bij het BIPT zijn, de federale regulator die bevoegd is voor de postmarkt, voor publieke consultaties. Het BIPT, de federale regulator die bevoegd is voor de postmarkt, zal de publieke reacties verzamelen en daarna wordt er een beslissing gemaakt hoe het er uiteindelijk uit zal zien. 

Ik vind een envelop vol oude postzegels charmant maar de postsorteermachine is daar minder blij mee.

Minister voor Post, Petra De Sutter

Volgens minister De Sutter is dat nieuws wat ongelukkig in de media gekomen. “Bovendien is er nog veel discussie over die oude postzegels.” De post geeft een aantal argumenten die vooral technisch zijn. Zo moeten de brieven door een sorteermachine en dan worden de postzegels automatisch herkend. Maar als jouw brief gefrankeerd is met een oude postzegel dan moet je vaak verschillende zegels op je envelop plakken. “Ik vind dat charmant maar de postsorteermachine kan die postzegels niet herkennen en dus moet dat  manueel gebeuren. En dat is niet langer houdbaar”, volgens minister De Sutter. 

Zelf ook verzamelaar

Er zijn veel mensen die veel geld hebben geïnvesteerd in de oude postzegels.  Een heleboel verzamelaars reageren op de mogelijks nieuwe maatregel. Volgens hen was het een waardemiddel dat altijd zijn waarde zou behouden.

Ook minister De Sutter heeft er vragen bij:” Je kan bijvoorbeeld de vraag stellen waarom zouden we postzegels die in euro worden uitgedrukt niet meer gebruiken of moeten we de mensen niet vergoeden voor de postzegels die uiteindelijk ook geld hebben gekost?” 

Moeten we de mensen niet vergoeden voor de postzegels die uiteindelijk ook geld hebben gekost?

Minister voor Post, Petra De Sutter

De Sutter is zelf ook een postzegelverzamelaar. “Mijn opa en tante hebben altijd voor de post gewerkt en dan heb ik die verzameling gekregen en dat heeft me altijd geïntrigeerd”, zegt minister De Sutter. Tenslotte voegt ze dit er nog aan toe: “Ik wil de publieke consultatie afwachten en het gaat over zeer veel maatregelen niet enkel over deze maatregel.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!