Pellets, zijn er verschillende kwaliteiten?

woensdag 7 december 2011 - 15:36
In een poging om zijn energiefactuur te verlagen heeft luisteraar Johan Claes uit Sint-Genesius-Rode onlangs een pelletkachel gekocht. Nu vraagt hij zich af of die pellets allemaal van dezelfde kwaliteit zijn, vermits er veel prijsverschil opzit.

Pelletkachels zijn het nieuwste wapen in de strijd tegen de hoge energiekosten.

De kachels worden gevoed met pellets, kleine geperste houtkorrels. Luisteraar Johan Claes uit Sint Genesius Rode vraagt zicht af hoe je weet of die pellets van goede kwaliteit zijn, vermits er veel prijsverschil opzit. Ludwig Van Wonterghem van Stroom Op, een ingenieursbureau voor hernieuwbare energie, vertelt dat pellets, net zoals wijn een natuurproduct zijn en dat de kwaliteit van jaar tot jaar kan verschillen.

 

 

Maar je kan een paar kleine tests doen:

  • Check de grootte van de pellets: diameter 6 mm, goede lengte is 15 à 30 mm. Te kleine pellets geven veel stof
  • Doe een handvol pellets in water: ze moeten naar de bodem zinken en binnen 15 min oplossen: dan weet je dat de densiteit goed is.
  • Als er veel stof inzit: niet kopen! Dat kan je soms al zien als ze in doorschijnende zak worden verkocht.
  • Dennenhout is meestal zeer goed, hardhout heeft meer kwaliteitsproblemen.
  • De labels DIN+ en EN+ bieden een garantie dat de fabrikant zich onderwerpt aan strenge kwaliteitscontrole en bieden meestal goede pellets.

Andre Pictoel van de VREG geeft toelichting bij de net verschenen Marktmonitor, daarin polste de VREG naar de perceptie van energieprijzen.

Vergelijk zeker de prijzen, je kan de goedkoopste leverancier voor jouw verbruik zoeken via de V-Test van de Vreg, je vindt hem HIER.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!