Pendelaar Sofie: "Ik ben mijn geld kwijt, maar door corona verliest iedereen"

vrijdag 26 februari 2021 - 09:05
Sofie is een pendelaar. Normaal gezien reist ze gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. Haar avonturen houdt ze bij in een pendelblog. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Dat geeft dus vaak vonken. Maar door de coronacrisis werkt Sofie al maanden thuis. En dat heeft zo zijn gevolgen.

Ik heb een onbeschreven tienrittenkaart liggen. Die vervalt vandaag. Geld kwijt.

Ik pendel normaal tussen Wervik en Brussel in tweede klasse. Ik heb daar een abonnement voor. Maar af en toe vlucht ik naar eerste klasse.

Knietje tegen knietje

Je moet weten, de rechtstreekse trein tussen Wervik en Brussel is er zo één met banken. Langere banken en kortere banken. Op de langere banken kan je net niet met drie zitten, op de kortere banken kan je net niet met twee zitten. Maar tijdens de spits, in een coronavrij leven, moet je wel degelijk met drie op de langere banken zitten en met twee op de kortere. Zij aan zij. Knietje tegen knietje. Erg gezellig. Niet dus.

Daarom vlucht ik af en toe naar eerste klasse. Daar heb je een zetel voor één persoon waar je gelukkig niet met twee op moet zitten. Een beetje meer comfort dus. En daar betaal ik graag voor. Dus koop ik af en toe een tienrittenkaart voor die eerste klasse. En dan trakteer ik mezelf op een comfortabeler ritje.

Spaarzaam

In februari 2020 kocht ik zo’n kaart. Ik ben er spaarzaam mee. Ik bewaar ze voor die momenten dat het écht te druk is. Toen ik op 13 maart verplicht thuis moest werken, had ik nog geen enkele rit gebruikt. Maar gelukkig is die kaart een jaar geldig.

Tja. We zijn een jaar verder. In dat jaar ben ik wel af en toe met de trein naar Brussel geweest. Tussen mei en oktober. Maar het was toen helemaal niet druk op de trein, waardoor ik met een gerust hart (en mondmasker) in tweede klasse kon zitten. Mijn rittenkaart bleef leeg. Ik zou die wel gebruiken wanneer we met z’n allen weer de trein zouden nemen, wanneer corona bijna bedwongen zou zijn, wanneer we weer massaal naar het werk zouden mogen gaan.

 

Ik vind het niet zo erg dat ik mijn geld kwijt ben. Ik kreeg er comfortabele thuiswerkdagen voor in de plaats. 

Pendelaar Sofie

Geld terug!

Ik zit nog altijd thuis te werken. Geen trein voor mij. Mijn kaart is nog altijd blanco. En vervallen. Ze zal altijd blanco blijven. Weg comfortabele ritjes, weg centjes.

Bij De Inspecteur op Radio 2 krijgen we vaak vragen van luisteraars:

“Waarom kan de NMBS mijn niet gebruikte rittenkaart niet verlengen?”
“Waarom krijg ik mijn geld niet terug?”

Tja. Omdat door corona iedereen een beetje verliest. Ik verwacht niet dat de NMBS mijn rittenkaart verlengt, of dat ik mijn geld terug krijg. Ik weet zelfs niet hoe lang de NMBS mijn kaart zou moeten verlengen, zodat ik er ooit nog gebruik van kan maken.

Ik doe dan maar alsof ik die ritten heb gemaakt. In een zetel, met gordijntjes aan het raam. Met mensen naast en voor me. Die zitten te kuchen, te kwijlen of te tetteren. En dan vind ik het ineens niet zo erg dat ik mijn kaart niet heb kunnen gebruiken. Ik kreeg er comfortabele thuiswerkdagen voor in de plaats. En extra vrije tijd.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!