Pendelaar Sofie: "Ik denk dat ik nooit nog de trein zal willen nemen"

woensdag 1 april 2020 - 09:28
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Je hebt me al een tijdje moeten missen. Ik heb een week de auto genomen om naar het werk te gaan, ik heb een week thuis gewerkt en ik ben een week ziek geweest. Dus de afgelopen 3 weken heb ik geen trein gezien. En dat zal nog wel een tijdje blijven duren, want ik moet van mijn werkgever zeker nog tot 3 mei thuiswerken.

Ik mis de trein niet. NIET.

Of ik de trein al mis? Die vraag krijg ik op Twitter of Facebook. Neen! Helemaal niet! Ik vrees dat ik nooit meer de trein zal willen nemen. Wat een luxe is dat thuiswerken! Ik sta op, en na een uitgebreide douche en een rustig ontbijt kan ik na minder dan een uur al beginnen te werken! Zalig. Ik werk tot 17u30, en een minuut later sta ik in mijn keuken om aan het huishouden te beginnen.

Er zijn wel wat nadelen aan dat thuiswerken natuurlijk. Ik mis het sociale, 'échte' contact met mijn collega’s. We skypen elke dag, maar het echte contact is toch anders. We moeten geen verbinding maken om even iets te zeggen als we naast elkaar aan ons bureau zitten. We kunnen snel samen overleggen als we samen aan ons eiland zitten. We kunnen samen gezellig een koffie halen en het even over iets anders hebben. We kunnen elkaar complimentjes geven over nieuwe schoenen of een nieuw kapsel.

Dat kunnen we nu niet. We skypen efficiënt. We maken wel eens een grapje en vragen hoe het met de baby is. Maar alles blijft van ver, van op afstand.

Ik vraag me wel af: hoe is het nu op de trein? 

Pendelaar Sofie

Minder treinen

Intussen krijg ik mails van de NMBS. Dat ze minder treinen inzetten. Ik lees ze niet. Ik weet niet welke treinen nog rijden en welke niet. Ik weet niet hoeveel mensen nog op de trein zitten, hoe druk het is in het station. En ik mag het ook niet weten, want ik moet thuis blijven. Mijn collega opperde even dat ik de trein zou moeten nemen om te zien hoe het was. Naar het schijnt zit er 1 reiziger per coupé. Ik zou dan verslag kunnen uitbrengen hoe het is om met de trein te rijden in deze coronatijden! Maar we beseften al gauw dat het niet mag. Het is geen essentiële verplaatsing. Gewoon even de trein nemen om de trein te nemen, dat doen we niet in deze tijden. 

Ik blijf wel thuis. Veilig. En efficiënt. Ik mis de trein toch niet.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!