Pendelaar Sofie neemt de trein op de eerste schooldag: "Gelukkig is het bijna herfstvakantie"

maandag 2 september 2019 - 10:08
sporen
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Ik vind de eerste schooldag niet leuk. Vroeger, toen ik naar school moest, vond ik dat wel een leuke dag. Maar sinds ik werk, wil ik me het liefst verstoppen op 1 september. Iedereen gaat en masse weer aan de slag. De hele wereld komt weer op gang, lijkt het wel. Ik zie dan ook erg op tegen mijn treinrit vandaag. Ik mis de vakantie nu al.

Het is gedaan met de rust. Geen bankje voor mij alleen. Geen plaats om mijn hoofd op het tafeltje te leggen en weg te dromen. Geen zitje op de metro. Iedereen neemt vanaf vandaag weer de trein, de metro en de tram naar het werk of naar school. Het wordt weer drummen en zuchten.

Stilte voor de storm

Ik besluit om de vroege trein te nemen, om 6u15. Dan zitten er alvast geen scholieren op de trein. Ik kan zo nog wat afkicken van het vakantiependelen. Langzaamaan weer wennen aan het echte leven.

Er staat bijna niemand op het perron, hoera! Op de trein zelf is het rustig. In Gent verwacht ik de grote massa. Maar die blijft uit. We moeten niet met drie op een bankje zitten. Het is ook zalig stil. Fijn zo. Die vroege trein, dat was een goed idee!

De trein komt zelfs stipt op tijd in Brussel Centraal aan. Wow! Wat een unieke ervaring. Zalig zeg. De NMBS en Infrabel hebben goeie voornemens gemaakt voor dit nieuwe schooljaar!

Verkeerd ingeschat

’t Zal op de metro wel anders zijn, denk ik. Dat wordt weer duwen en trekken. Geen lucht. Zweetgeur. Maar, kijk nu. Ook op de metro is het rustig. Ik kan zelfs zitten!

De eerste schooldag is dan toch zo slecht nog niet! Paniek was nergens voor nodig. Had ik dat even verkeerd ingeschat.

Tja, ik had er niet bij stil gestaan. Veel mama’s en papa’s nemen vandaag een dagje vrij om hun kinderen uit te zwaaien. Ook op de weg is het redelijk rustig, zegt Hajo.

Ik stel voor dat alle mama’s en papa’s de rest van de week ook vrij nemen. Dat zullen de kindjes appreciëren. En ik ook. Want de paniek steekt al weer de kop op. De tweede schooldag is in zicht.

Gelukkig is het bijna herfstvakantie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!