Pendelaar Sofie reist al 3 maanden niet meer met de trein: "Ik durf niet goed"

maandag 8 juni 2020 - 15:49
Sofie is een pendelaar. Ze reist normaal gezien gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. En dat levert heel wat avonturen op. Maar in deze coronatijd werkt Sofie meestal thuis. Geen trein dus. Ze mist het pendelen en de verhalen. Maar wanneer komt haar trein terug?

Vrijdag 6 maart 2020. Dat is de laatste keer dat ik de trein nam naar Brussel. Het is de laatste keer dat ik de trein nam, naar om het even waar. Al drie maanden heb ik de trein niet genomen. En dat voor een pendelaar met een pendelblog.

Ik moest sinds de lockdown thuis werken. Wat ik met plezier deed. Sinds een aantal weken mogen we af en toe weer naar kantoor. En daar ga ik met de auto naartoe. Omdat ik vóór 6 uur moet beginnen. Maar zelfs al moet ik niet vóór 6 uur beginnen, toch ga ik met de auto. Waarom? Omdat het niet druk is op de baan. En toegegeven, omdat ik niet weet waaraan ik mij moet verwachten op de trein.

Mondmasker

Ik heb nog maar 1 keer een mondmasker moeten opzetten: bij een bezoek in het ziekenhuis. Vreselijk vond ik dat. Ik had het gevoel dat ik ging hyperventileren en ik keek scheel. Het idee dat ik zo’n mondmasker 2 uur moet dragen, schrikt mij af. Flauw, ik weet het. Het is het nieuwe normaal en we moeten het allemaal gewoon worden. Heel veel mensen kunnen niet anders dan de hele dag een mondmasker opzetten. Respect daarvoor.

Twee uur met een mondmasker op, in een warme trein zonder eten en drinken. Ook dat schrikt mij af.

Waar blijft de P7009?

Wat me nog het meeste tegenhoudt om weer met de trein naar Brussel te gaan, is dat “mijn” trein niet rijdt. De P7009, die mij om 7u13 oppikt in Wervik en mij -als het allemaal goed gaat- rechtstreeks in Brussel afzet, iets voor 9 uur. Waar is hij naartoe?

Ik krijg geregeld berichtjes van medependelaars, die dezer dagen wél de trein nemen. “Waar is de P7009? Waarom rijdt hij nog niet?”

Ik heb het via Twitter aan de NMBS gevraagd. “Het is wachten op verdere beslissingen van de veiligheidsraad,” kreeg ik op 8 mei te horen. Intussen heeft de veiligheidsraad al veel beslist, maar de P7009 is nog niet terug.

“Volgens mij is het een manier om hem gewoon helemaal af te schaffen,” oppert één van mijn pendelmaatjes. Hmmm, zouden ze dat durven? Neen, toch? Dus daarom stel ik de vraag opnieuw, beste NMBS: komt de P7009 ooit nog terug? Zoja: wanneer dan?

Intussen op de trein

Intussen levert het reizen met de trein veel verhalen op. Dat vermoed ik toch, te zien aan de berichtjes die ik krijg van pendelaars. Vreemde bordjes, mondmaskerdiscussies, stiekeme eters, … Prachtig voer voor een pendelblog!

Misschien moet ik gewoon de trein weer op. Met mondmasker. Zonder eten en drinken. Met veel honger naar verhalen. Als de trein weer rijdt. De P7009. Hop, hop, NMBS, als jullie uit je kot komen, kom ik uit het mijne!

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!