Puppy Oscar sterft na amper drie weken: "We willen niet dat iemand anders dit moet meemaken"

maandag 21 juni 2021 - 09:44
Puppy
Bart en Jan uit Vorst waren een kleine maand geleden dolblij met hun nieuwe hondje. Oscar was een zalige puppy en eindelijk hadden ze weer nieuw leven in huis na de dood van de poes. Maar Oscar zou helaas niet lang bij hen blijven: twee weken nadat ze hem kochten, vonden ze de puppy dood in de zetel. “We verdenken de dierenwinkel van onzuivere praktijken en willen andere mensen waarschuwen.”

Broodfok

Jan en Bart waren zich van geen kwaad bewust toen ze hun hondje kochten. “Online kwamen we terecht op de website van DogCatandCo, een grote dierenzaak in Asse, die ook opereert onder de naam Animals Express. We gingen er langs en waren op slag verliefd op Oscar. Echt een zalige puppy.”

Het hondje was niet ter plaatse gekweekt, maar kwam volgens de verkoper van een betrouwbare kweker in Oost-Europa. “Volgens de winkelier konden we er van op aan dat Oscar in goede omstandigheden ter wereld was gekomen”, zegt Bart. Maar al snel bleek er toch iets niet pluis.

“We gingen langs bij onze dierenarts, en die raadde meteen om antibiotica op te starten omdat het om een broodfokhondje ging”, zegt Bart. En dat was geen goed nieuws: een broodfokker kweekt honden in de eerste plaats voor het geld. De leefomstandigheden van de moeder en de pups zijn er zo erbarmelijk dat ze vaak ziek worden of zelfs overlijden.

En dat gebeurde één dag later helaas ook met Oscar: “We vonden hem ‘s ochtends dood terug. Het was vreselijk. We waren al helemaal aan hem gehecht en plots was hij er niet meer.”

Het is geen ding hé, een pup is een levend wezen. We zijn er nog altijd niet goed van.

Jan en Bart, baasjes van Oscar

Autopsie

Jan en Bart namen meteen contact op met de verkoper. “Die zei dat Oscar naar de universiteit van Luik zou gebracht worden voor een autopsie. Als bleek dat de oorzaak van het overlijden bij de winkel lag, dan mochten we een ander hondje kiezen of kregen we ons geld terug. Dat vond ik wel een beetje gevoelloos, alsof je een andere hond Oscar zomaar kan vervangen.”

“We zijn dom geweest”, zegt Bart. “We hebben het gevoel dat we met open ogen in een grote ‘scam’ gelopen zijn. Mensen vragen ons hoe we zo dom konden zijn, maar we waren ons van geen kwaad bewust. Ik hoop wel dat we met ons verhaal andere mensen kunnen overtuigen om ook klacht in te dienen als ze hetzelfde meemaken.”

Winkel wacht het resultaat af

DogCatandCo wenst niet te reageren in De Inspecteur tot de resultaten van de autopsie bekend zijn. De winkel laat in een schriftelijke reactie wel weten dat ze als verkoper zelf elke keer onder de indruk zijn als er een diertje sterft. Ze willen weten wat de doodsoorzaak is en betalen zelf de autopsie. De winkel betreurt het ook dat de klanten niet openstaan voor een rustig gesprek over de zaak.

Online zijn er veel klachten te vinden ver DogCatandCo en Animals Express. "Maar de duizenden klanten over al die jaren heen met goeie ervaringen laten geen recensies achter", zegt de winkel in de schriftelijke reactie.

Bart vindt dat hij van het kastje naar de muur gestuurd wordt. “We hebben geprobeerd om dat constructief gesprek te voeren, maar ze blijven steeds hetzelfde herhalen: wacht de autopsie af, misschien krijg je een nieuwe pup of je geld terug. Maar het wordt moeilijk om met zo’n autopsie aan te tonen of het al dan niet om broodfok gaat.”

Gaia kent de winkel en krijgt er naar eigen zeggen ook regelmatig klachten over. Volgens de dierenrechtenorganisatie is dit verhaal nog maar het topje van de ijsberg. “De meeste mensen die zoiets meemaken dienen geen klacht in bij ons en laten de zaak blauw-blauw. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer gevallen. Volgens ons is deze winkel absoluut te mijden.”

Winkels mogen pups importeren uit Oost-Europa, als ze gekweekt zijn volgens dezelfde strenge regels als hier

Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn

Controle is niet evident

Ook voor minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is de winkel geen onbekende. “Het is een grote dierenzaak. We kregen er het afgelopen jaar 11 klachten over binnen. In verhouding tot het aantal verkochte dieren is dat niet zo veel.”

Dat de speciaalzaak samenwerkt met kwekers uit Oost-Europa is op zich niet verboden, zegt Weyts. “Vlaanderen laat de import van gekweekte dieren ook toe uit andere Europese lidstaten. De voorwaarde is dat de kwekers daar dezelfde strenge regels volgen als hier in Vlaanderen.”

En dat is nu net de zwakke schakel, want iedereen weet dat de regels in sommige andere landen niet even streng opgevolgd worden als hier bij ons. “Zo mag een pup pas na 15 weken gescheiden worden van de moeder”, zegt Weyts. “In de praktijk gebeurt dat vaak vroeger, en dat is moeilijk te controleren.”

Zijn de regels dan wel streng genoeg? “We zitten nu eenmaal in een vrijgemaakte Europese markt”, zegt Weyts. “We hebben een akkoord met de overheden daar, zij controleren of de kwekers zich aan de regels houden. Dat systeem is niet waterdicht, maar het is wel het hoogst haalbare binnen de Europese context.”

Een broodfokker zal zeggen ‘pak maar mee’. Die maalt er niet om waar het dier terechtkomt, als hij maar geld ziet.

Chris Dusauchoit, dierenkenner

Hond kopen? Lees eerst dit!

Als je een huisdier wil, raadt minister Weyts in de eerste plaats aan om een adoptiedier te zoeken. “Er staan meer dan 800 dieren op de website van Adopteer Een Dier. Die kijken allemaal uit naar een nieuw baasje.”

Wil je toch een jonge puppy, weet dan wat je rechten zijn. “Als de verkoper beweert dat het hondje het product is van eigen kweek, dan heb je als koper het recht om het moederdier te zien. Eis dat dan ook en laat je niet afschepen met flauwe excuses.”

Minister Weyts raadt ten slotte aan om niet bij de pakken te blijven zitten. “Heb je als klant het gevoel dat je bedrogen bent, laat het er dan niet bij. Onderneem juridische stappen en zet door."

Ook dierenkenner Chris Dusauchoit kent een manier om een broodfokker te onderscheiden van een kweker met nobele bedoelingen. “Een goede fokker zal eerst uitzoeken hoeveel je afweet van dieren en of je er wel voor kan zorgen. Hij zal je op de rooster leggen en je krijgt het dier pas mee wanneer hij het gevoel heeft dat het beestje op een goede plek terechtkomt. De wachtlijsten zijn vaak ook heel lang bij een goede kweker.”

Meer tips van Chris vind je in het artikel hieronder.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!