Reporter Katleen gaat shoppen: "Duidelijke maatregelen waar iedereen zich aan houdt, je kan met een gerust hart shoppen"

zaterdag 30 mei 2020 - 17:19
Foto: Radio 2
We mogen weer gaan winkelen. Al zijn daar wel de nodige regels en richtlijnen aan verbonden. Hoe leuk is die nieuwe manier van winkelen? Reporter Katleen Craenhals trekt naar Wijnegem Shoppingcenter en krijgt een simpele opdracht: koop een zomerjurk en een zonnebril, helemaal volgens de nieuwe regels.

"Spannend! Ik ben nog nooit in Wijnegem Shoppingcenter geweest. De nieuwe regels zijn al duidelijk wanneer je toekomt. In- en uitgangen zijn gesplitst en je moet meteen je handen ontsmetten. Dat moet je trouwens doen bij elke winkel die je binnen gaat. Maar in het algemeen verloopt alles redelijk normaal. Het is helemaal niet zo druk, mensen lopen rustig de winkels in en uit. Overal plakken grote stickers om duidelijk te maken dat je afstand moet houden. Je kan ook een mondmasker krijgen aan de ingang, maar de meeste mensen dragen er geen. Op grote schermen worden de maatregelen ook telkens herhaald. Er zijn nog wel bankjes waar je even kan uitrusten, maar het zijn er veel minder dan anders. De speelhoeken en 'baby corners' zijn wel afgesloten. De bewaking houdt alles goed in de gaten."

Sommige klanten zeggen dat ze zich hier veiliger voelen dan in een grote winkelstraat. De regels zijn hier talrijk, maar duidelijk.

Reporter Katleen

Plaspauze

"Dat moet natuurlijk ook gebeuren. (lacht) Er staat één poetshulp per toiletblok zodat alles na je bezoek meteen weer schoongemaakt kan worden. Een jobstudent houdt het aantal personen dat binnen gaat in de gaten. Ze vertelt dat de mensen goed luisteren en geduldig zijn. De volledige schoonmaakploeg draait trouwens overuren. Alle contactoppervlakken in het hele winkelcentrum worden de hele dag door gereinigd."

"Oké, tijd om te doen waarvoor ik gekomen ben. Ik ga op zoek naar een zomerjurk en een zonnebril. Laten we met die eerste beginnen. In de meeste winkels waar ik binnen stap, mag ik ook effectief kleren passen. Vero Moda, CKS, Lola & Lisa, ... Alleen bij Zara niet, omdat het weekend is. Daar kan je alleen doorheen de week passen tussen 11 en 17 uur. En alleen vrouwen mogen passen, mannen of kinderen zijn eraan voor de moeite. Zij houden gepaste kleding 24 uur apart voor het terug de winkel in gaat. In andere winkels worden de kleren na het passen gestoomd. Zo kan het meteen weer verkocht worden. Niet alle pashokjes zijn open zodat de klanten voldoende afstand van elkaar kunnen houden. De hokjes worden ook na elk gebruik ontsmet. Het winkelpersoneel houdt ook alles goed in de gaten."

Winkeliers zijn inventief en gaan op zoek naar oplossingen, zonder de regels te overtreden.

Reporter Katleen

Zonnebril: check!

"Je mag niet alle brillen aanraken. Je zegt op voorhand welke brillen je graag zou passen. Die worden dan door het winkelpersoneel aan de kant gelegd zodat jij ze kan proberen. Na het passen worden ze allemaal ontsmet en teruggeplaatst."

"Ik heb nog een beetje tijd over, dus stap nog een cosmeticawinkel binnen. Je mag zelf geen producten aanraken, het personeel doet dat voor jou. Stel dat je een lippenstift wilt proberen, dan geven ze jou een oorstokje met daarop wat lippenstift zodat je het zelf kan opsmeren. Heel inventief! Zo kan je toch de textuur, kleur of geur testen voor je een product koopt."

Conclusie

"Het is goed om te zien dat de wereld blijft draaien. Het werkt allemaal. Angst om te gaan winkelen is nergens voor nodig. Iedereen houdt zich mooi aan de regels en maakt er het beste van. Op heel wat etalages hangen boodschappen van winkeliers die blij zijn dat ze weer klanten mogen ontvangen. Dus heb je iets nodig, ga dan gerust winkelen. Afsluiten doe ik met een heerlijk ijsje. De horeca in het winkelcentrum is wel open, maar alleen voor take-away. Ook helemaal zoals het hoort."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!