Rookmelders vanaf 01/01 verplicht, maar geen controles

vrijdag 13 december 2019 - 09:16
Een rookmelder kan het leven redden van jou & je geliefden. En is vanaf 1 januari 2020 ook verplicht in àlle Vlaamse woningen. Maar wat als de rookmelder van jouw voorkeur op dit moment is uitverkocht?

Volgens Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele komen er in de nabije toekomst geen controles in gewone woningen. Vanaf 2021 zal er wél gecontroleerd worden in huurwoningen. Die kunnen dan evt. ongeschikt verklaard worden als er geen rookmelders hangen. Het conformiteitsattest wordt wel nu al geweigerd bij het ontbreken van rookmelders. Er zijn geen boetes gekoppeld aan die weigering, maar in sommige steden en gemeenten heeft de verhuurder het conformiteitsattest nodig om te mogen verhuren. Als de verhuurder zo’n attest krijgt op het ogenblik dat hij zijn woning in huur geeft, biedt hem dat bovendien bescherming bij latere woningkwaliteitsproblemen.

En tenslotte is het verhuren, te huur of ter beschikking stellen van een woning zonder rookmelders ook strafbaar.

Maar dus, als je niet van plan bent om je huis te verhuren of te verkopen, gaat het alleen om je eigen veiligheid. 

Wanneer zijn de rookmelders terug te koop?

Fabrikanten zijn druk bezig met ervoor te zorgen dat alle types terug in de winkel liggen. Sommige merken (zoals FireAngel) spreken van een constante aanvoer. Als ze in jouw doe-het-zelfzaak zijn uitverkocht, kan je een paar dagen later dus gewoon eens terug gaan kijken. Andere merken (zoals Alecto) zouden tegen februari terug in alle winkels moeten liggen. 

Wat met de brandverzekering? 

Rookmelders zijn géén voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op je brandverzekering. Dus zelfs als ze er niet hangen, of niet correct hangen of defect zijn komt de brandverzekering nog altijd tussen als je een brand hebt gehad in je woning. 

Welke rookmelders moet ik hangen en waar?

Je kiest het best voor een rookmelder met een vaste 10 jarige batterij. Rookmelders moeten namelijk sowieso om de 10 jaar vervangen worden omdat de spiegeltjes binnenin, die zorgen voor de rookdetectie, na 10 jaar te vuil geworden zijn. En als je elk jaar zelf de batterij moet vervangen is het niet zo simpel om je te herinneren wanneer ze er 10 jaar hangen. 

Er moet in elke woning trouwens minstens 1 rookmelder per verdieping hangen. Alle informatie over hoeveel rookmelders moeten geplaatst worden en waar die dan best hangen vindt je hier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!