Slechte tijden voor dierenhotels: "Onze agenda is de volgende weken zo goed als leeg"

donderdag 11 juni 2020 - 08:21
Vanaf 15 juni mogen we weer reizen naar het buitenland. Maar veel mensen kiezen ervoor om in het binnenland op vakantie te gaan of eens een zomer thuis te blijven. En dus hoeven ze hun huisdier niet naar een pension te doen, en blijven de dierenhotels leeg. Sectorfederatie Hokape trekt aan de alarmbel.

De zomermaanden zijn normaal gezien een drukke periode voor uitbaters van dierenpensions. Terwijl hun baasjes genieten van een vakantie in het buitenland, komen katten en honden op hotel in zo'n pension.

Lege agenda voor de zomer

"Maar ondanks het feit dat reizen weer mag, merken we toch dat veel mensen ervoor kiezen om thuis te blijven. En dus brengen ze hun huisdier niet naar een dierenpension', zegt Tom Van den Eynde van Hokape, de beroepsvereniging voor Vlaamse katten- en hondenpensionuitbaters. 

"Veel mensen twijfelen of ze deze zomer wel met vakantie kunnen gaan. Er is nog veel onduidelijkheid over wat er deze zomer wel of niet mogelijk zal zijn. Dus nemen mensen het zekere voor het onzekere en annuleren ze hun reservaties massaal."

 

De komende weken hebben we geen enkele reservatie. Er is nog te veel onduidelijkheid voor mensen die op reis willen gaan.

Tom Van Den Eynde, uitbater kattenhotel

Voorschot kwijt

Veel mensen kiezen ervoor om hun reservatie bij een dierenpension te annuleren, maar niet elk dierenhotel is even flexibel. "Elk dierenhotel mag zelf bepalen hoe ze omgaan met annulaties. Sommige kiezen ervoor om het voorschot zonder problemen terug te betalen, anderen houden het voorschot gewoon in."

Je kan best altijd het contract even nalezen, vaak staat daar in beschreven wat de gevolgen zijn van een annulatie. En in alle gevallen: ga in dialoog met je dierenpension. 

Geen steunmaatregelen

"Wij voelen ons al een hele tijd een vergeten sector. Tijdens de lockdown mochten mensen amper hun kot verlaten, maar de dierenhotels mochten gewoon open blijven." Daardoor kunnen uitbaters weinig gebruik maken van de steunmaatregelen. "We hopen dat er voor ons ook nog iets uit de bus zal komen qua steunmaatregelen van de overheid."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!