Stefanie was geldezel zonder het zelf te weten: "Plots kon ik niet meer aan mijn eigen rekening"

woensdag 2 december 2020 - 08:00
Anna Shvets via Pexels
Snel geld verdienen is een illusie, laat je dus niet verleiden om een geldezel te zijn. Met die boodschap willen de banken ons vanaf vandaag nog eens bewust maken van geldezelpraktijken. Te veel jongeren trappen nog in de val, dat blijkt uit de getuigenis die Stefanie deed in De Inspecteur op Radio 2.

Wat is een geldezel?

Geldezels werken als tussenpersonen. Criminelen gebruiken geldezels om via hun rekeningen gestolen geld door te sluizen. Op die manier blijven de criminelen zelf uit het vizier van de politie.

Die geldezels, vaak jongeren, worden verleid met de boodschap dat zij er zelf ook iets aan zullen overhouden. Ze worden betaald hun rekeningen ter beschikking te stellen. Vaak gebeurt het ronselen aan de schoolpoort, aan bushaltes, stations of via sociale media.

Bitcoins kopen

Intussen gaan criminelen op steeds creatievere manieren te werk om geldezels te vinden. Zo werd Stefanie* het slachtoffer nadat ze op zoek ging naar een bijverdienste. Ze wilde graag bijverdienen van thuis uit. 

"Ik vond een website die mensen zocht om bitcoins aan te kopen en ze nadien door te sturen naar een ander bitcoinadres. De website zag er heel betrouwbaar uit. Er stond op wie ze waren, hoeveel tijd je er ging aan spenderen en wat je er mee kon verdienen. Ik moest enkel mijn gegevens en bankrekening invullen en kon starten."

"Het begon allemaal met kleine bedragen maar al na twee dagen liet het flink op. Plots ging het over sommen tot 5.000 euro."

Toen ik doorhad wat er gebeurd was, voelde ik alleen maar stress en onrust.

Stefanie

Belletje rinkelen

Enkele dagen later werd de rekening van Stefanie geblokkeerd door haar bank, en toen wist ze hoe laat het was: "Plots kon ik niet meer aan mijn rekening. Onrust, stress, me niet goed voelen. Ik wou nog contact opnemen met mijn opdrachtgevers maar plots waren alle berichten verwijderd en was ik geblokkeerd. Ik ben dan meteen naar de bank en de politie gegaan om aangifte te doen. Bij de politie vertelde men mij dat het hoe langer, hoe meer voorkomt."

Stefanie had zelf nog nooit gehoord van het fenomeen van geldezels en doet vandaag haar verhaal om anderen te waarschuwen

Niet onschuldig

Wie geldezel is neemt (misschien zonder het zelf te beseffen) deel aan criminele activiteiten en mag zich verwachten aan een straf. Wat de gevolgen zijn lees je hier.

 

*Stefanie is een schuilnaam om de privacy van het slachtoffer te beschermen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!