Transavia schrapt Belgische vluchten tot maart 2021: "Geen enkele zekerheid dat ze volgend jaar wel zullen vliegen."

dinsdag 7 april 2020 - 09:26
De Nederlandse lagekostenmaatschappij Transavia zou normaal gezien vanaf maart 2020 vliegen vanop de luchthaven van Zaventem. Maar door de coronacrisis wordt die lancering uitgesteld tot maart 2021. "Het is heel moeilijk om te voorspellen of ze volgend jaar echt naar België zullen komen", zegt luchtvaartspecialist Riadh Bahri.

Veel mensen zien hun reisplannen in het water vallen. Luchtvaartmaatschappijen schrappen massaal vluchten voor de komende weken en maanden. Maar de Nederlandse lagekostenmaatschappij Transavia gaat nog een stap verder. Die schrapt alle vluchten van en naar de luchthaven van Zaventem tot maart 2021.

Luchtvaartspecialist Riadh Bahri legt uit hoe dat komt. "Transavia wilde dit jaar een basis openen in Brussel om zo ook Belgische passagiers te kunnen vervoeren. Ze hebben door de coronacrisis beslist om die plannen met een jaar uit te stellen."

De toekomst is onzeker

Transavia kiest er nu voor om de Belgische start uit te stellen. Maar volgens Bahri is het nog niet zeker of er volgend jaar wél vluchten zullen zijn met vertrek vanop Zaventem. "Ik heb helaas geen glazen bol. De crisis in de luchtvaart is ongezien. Er zijn nog amper mensen die willen reizen en veel landen hebben ook een inreisverbod," aldus Bahri. "Veel luchtvaartmaatschappijen moeten staatssteun vragen dus het is moeilijkom te voorspellen welke maatschappijen er volgend jaar nog zullen bestaan."

Transavia is een dochtermaatschappij van het Nederlandse KLM. "Dat is een hele solide maatschappij die een goede kans maakt om deze crisis door te komen, maar je kan in deze tijd nergens nog 100% zeker van zijn."

De crisis in de luchtvaart is ongezien. Het is moeilijk te voorspellen welke maatschappijen er volgend jaar nog zullen bestaan.

Riadh Bahri, luchtvaartspecialist

Vouchers aanvaarden, goed idee?

Transavia heeft intussen contact opgenomen met de passagiers die normaal gezien dit jaar zouden vliegen. De maatschappij biedt een voucher aan voor het betaalde bedrag of een kosteloze herboeking naar de luchthaven van Eindhoven, waar dit jaar wel nog vluchten van Transavia vertrekken. "De Europese regels zijn zeer strikt. Transavia moet gedupeerde passagiers wettelijk gezien een terugbetaling aanbieden. Maar je merkt dat veel maatschappijen in hun communicatie naar passagiers toe zullen pleiten voor een herboeking of een voucher." 

Je hebt dus recht op een terugbetaling, al zal je soms goed moeten zoeken op de website van de luchtvaartmaatschappij om die te bekomen. "De reden daarvoor is simpel: als iedereen nu massaal zijn of haar geld terug vraagt, dan gaat die maatschappijen gewoon één voor één failliet. Ze hebben het geld niet om al die tickets terug te betalen."

Heb je nog reisplannen, kies dan voor een voucher of herboeking. Zo steun je de luchtvaartsector en al haar personeelsleden."

Riadh Bahri

Terugbetaling kan lang duren

Als je toch je geld terug wil, hou er dan rekening mee dat je wel eens lang zou kunnen wachten op je terugbetaling. "Er zijn op dit moment tienduizenden mensen die hun geld terug vragen. En stel dat de maatschappij toch failliet zou gaan en je bent de laatste in de rij om geld terug te krijgen, dan heb je absoluut geen garantie dat je nog iets zal krijgen."

Riadh Bahri pleit er dus voor om de voucher toch te overwegen. "Heb je nog reisplannen in de nabije toekomst, kies dan voor een voucher. Zo steun je de luchtvaartsector en alle mensen die daarin tewerkgesteld zijn. Dan wordt de kans op faillissement ook kleiner."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!