Vanaf 1 maart nieuw energielabel voor huishoudtoestellen: "Consument beter informeren, producent meer stimuleren"

donderdag 4 maart 2021 - 07:00
Wie vandaag een huishoudtoestel koopt, vindt op de verpakking een energiescore terug die kan gaan van A+++ tot D. Vanaf maandag worden die labels met de vele 'plusjes' vervangen door strengere labels die lopen van A tot en met G. Al zullen die nieuwe labels nog niet voor alle producten gelden en dat kan voor verwarring zorgen bij de consument. De Inspecteur van Radio 2 zet alles wat je moet weten op een rijtje.

Het huidige energielabel bestaat al sinds de jaren '90. Maar doorheen de jaren zijn de toestellen energiezuiniger geworden. Vroeger was A het meest energiezuinig, maar door de verbeteringen op vlak van verbruik zijn er doorheen de jaren altijd maar plusjes aan toegevoegd. Intussen zitten we aan A+++. Dit systeem is achterhaald en daarom komt er nu een nieuw label.

Consument beter informeren

Energieminister Tinne Van der Straeten geeft in De Inspecteur meer uitleg over de nieuwe energielabels. "Het is de bedoeling dat de nieuwe labels de consument beter informeren. Ze zijn dan ook meer afgestemd op het dagelijkse gebruik en de noden van de consument. Zo geven ze je bijvoorbeeld aan hoe groot het verbruik is bij 100 wasbeurten. Dat is heel herkenbaar voor de consument", zegt minister Van der Straeten. "Men houdt bij het nieuwe label rekening met veel meer aspecten, zoals het geluid dat het toestel maakt. Er wordt dus ook naar comfort gekeken."

Het nieuwe label is niet alleen een duwtje in de rug voor de consument volgens minister Van der Straten: "Anderzijds is het ook onze bedoeling om met het nieuwe energielabel producenten te stimuleren om echt werk maken van zuinige toestellen. Sinds de invoer van het vorige label zijn toestellen een pak energievriendelijker geworden en dat hopen we met dit nieuwe label opnieuw te bereiken."

De nieuwe labels zijn meer afgestemd op het dagelijkse leven en de noden van de consument

Tinne Van der Straeten, minister van energie

Van der Straeten beseft dat er bij de consument verwarring kan ontstaan over de nieuwe labels. Die is gewend geraakt aan die vele plusjes en zal opschrikken als hij in de winkel plots veel meer D's, E's en F's ziet staan. "Die toestellen zijn zeker energiezuinig, maar voor verbetering vatbaar. Dat is de uitdaging voor de producenten".

Niet voor alle toestellen

De nieuwe labels zullen nog niet terug te vinden zijn op alle toestellen. Enkel koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines, beeldschermen en televisies krijgen vanaf volgende week het nieuwe en strengere energielabel.

Van der Straeten: "Dit nieuwe label rollen we in alle lidstaten van de Europese Unie tegelijkertijd uit, daarom is het een gefaseerde aanpak. Eerst de toestellen die we het meest gebruiken. In september komen daar ook alle lampen bij. De einddatum die we ons hebben voorgenomen om alle huishoudtoestellen een nieuw label te geven is 2030. Al hoop ik persoonlijk dat het sneller kan gaan."

Het nieuwe energielabel kan je makkelijk herkennen aan de QR-code dat in de rechterbovenhoek staat

Tinne Van der Straeten, minister van energie

Maar hoe ga ik dan het nieuwe en het oude logo kunnen onderscheiden? "Het nieuwe energielabel kan je makkelijk herkennen aan de QR-code die in de rechterbovenhoek staat. Als je die code scant met je smartphone zal je ook alle nodige informatie krijgen over het toestel. En uiteraard zijn er ook altijd de verkopers die zijn opgeleid en je alle nodige info kunnen geven", legt Van der Straeten uit.

Ecocheques?

Je zal ook je ecocheques kunnen blijven gebruiken voor toestellen met het nieuwe energielabel, al zijn de regels voor iedere productcategorie wat anders.

Bij koekasten, diepvriezers, televisies en andere beeldschermen kan je je ecocheques gebruiken tot en met klasse D, bij vaatwassers tot klasse C. Bij een wasmachine zal je goed moeten zoeken, want daar kan je je ecocheques enkel gebruiken als ze een klasse A hebben.

Elektrotoestellen die nog het oude energielabel hebben, zoals bijvoorbeeld droogkasten, daar kan je je ecocheques blijven gebruiken voor toestellen die een A+, A++ of A+++ hebben. De meeste winkels hangen die lijsten trouwens altijd heel duidelijk uit, en uiteraard kan de winkelbediende je ook altijd verder helpen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!