Verhuisfirma's verwachten druk voorjaar: "Begin op tijd aan je verhuis. Door afschaffing van de woonbonus zullen er meer mensen verhuizen"

donderdag 12 december 2019 - 12:19
De verhuisfirma's bereiden zich voor op een druk voorjaar. Door de afschaffing van de woonbonus vanaf 1 januari 2020 hebben heel veel mensen nog een huis gekocht in het najaar van 2019. Die zullen de komende tijd verhuizen naar hun nieuwe stek. Uit een rondvraag van 'De inspecteur' blijkt dat de verhuisfirma's druk bevraagd zijn. "Sommige firma's merken nu al een stijging van het aantal verhuizingen, maar de vraag zal vooral groot zijn in februari en maart. Bereid je verhuis dus goed voor."

Verhuizers zijn de volgende schakel in de ketting

In september kwam het bericht dat de Vlaamse woonbonus vanaf 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Heel veel mensen haastten zich om nog snel een huis te kopen zodat de aankoop nog voor het einde van het jaar rond zou zijn. De notarissen doen er op dit moment alles aan om die berg papierwerk voor het einde van het jaar af te handelen.

Maar niet alleen de notarissen hebben het druk. Ook de verhuisfirma's hebben de handen vol en de drukte zal de komende maanden alleen maar toenemen. Dat leert 'De inspecteur' uit een rondvraag bij verschillende verhuisfirma's en dat bevestigKoen Vangoidsenhoven van de Belgische kamer der verhuizers (de sectorfederatie). "Sommige bedrijven merken nu al een stijging in het aantal verhuizingen. Maar we verwachten vooral een grote vraag in februari en maart. We willen de consument dan ook aanraden om de verhuis op voorhand goed voor te bereiden en te plannen." 

De mensen die in het najaar een huis kochten, zullen de komende weken en maanden verhuizen. We verwachten een grote vraag naar verhuisfirma's.  

Koen Vangoidsenhoven, Belgische kamer der verhuizers

5 tips voor een vlotte verhuis

De sectorfederatie van de verhuizers benadrukt dat het in drukke tijden belangrijk is om goeie afspraken te maken over je verhuis. "Mensen willen vaak de kosten drukken door veel zelf te doen en alles zelf in te pakken. Maar ze vergeten dat alles ook echt ingepakt moet zijn tegen de tijd dat de verhuizers aan je deur staan." 

Denk er daarom op voorhand goed over na welke dingen je zelf wil doen en welke dingen je overlaat aan de verhuisfirma. 

 • Begin op tijd. Vergelijk online al prijzen van verhuisfirma's en laat desnoods twee of drie partijen langskomen om een offerte te maken. Zo kan je inschatten hoeveel je verhuis echt zal kosten.
   
 • Stel voldoende vragen aan de verhuisfirma. 
  • Hoe wordt de offerte opgebouwd? Is er een uurtarief of wordt er gerekend in volume? En is de ladderlift in de prijs inbegrepen?
  • Worden beschadigingen gedekt door de verzekering?
  • Mogen wij meehelpen tijdens de verhuis? En wat met vrienden?
  • Wat is de beste periode om te verhuizen? Zijn er verschillende prijzen per uur of dag? 
  • Worden alle spullen op het gelijkvloers gezet of worden ze ook naar de juiste verdieping gedragen? 
  • Is er extra signalisatie nodig en regelen jullie de parkeerborden?
    
 • Wil je alles zelf inpakken? Voorzie dan goeie dozen. "Dozen die je in de supermarkt meeneemt, zijn niet gemaakt om te verhuizen. Je riskeert dat ze inzakken tijdens het stapelen. Met alle gevolgen van dien." 
   
 • Demonteer alles op tijd. "Het kan niet zijn dat je de kast nog uit elkaar moet vijzen als de verhuisfirma aan je deur staat. De mensen kunnen dan niet  verder werken en die extra tijd zal je aangerekend worden. 
   
 • Wil je de alleen een lift? Voorzie voldoende tijd om alle spullen uit je huis te krijgen. Vraag ook hier hoe het zit als je de lift langer nodig hebt dan gedacht en of er een voorschot nodig is voor de reservatie. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!