Verouderde smartphone of tablet? Dan kan je niet mobiel bankieren via de app

woensdag 17 juni 2020 - 09:00
Heb je een ouder model smartphone of tablet? Dan bestaat de kans dat je binnenkort niet meer kan mobiel bankieren. De oudere toestellen kunnen vaak geen updates meer installeren en daardoor werken de nieuwe bankenapp's niet. Verschillende luisteraars doen daarover hun beklag bij De Inspecteur op Radio 2

Irene De Peuter is boos. Ze gebruikt haar tablet om online te bankieren via de bank app van BNP Paribas Fortis. Maar ze kan die app nu plots niet meer gebruiken omdat haar tablet geen updates meer kan installeren. Volgens de bank is haar tablet te oud en moet ze een nieuwe kopen als ze de app wil blijven gebruiken. Niet oké vindt ze. Want kan een bank niet gewoon een app ontwikkelen die ook op oudere toestellen werkt?

Software-update is de boosdoener

Cedric van Loon van technologiewebsite Techzine begrijpt de frustratie. "Maar het probleem ligt niet bij de banken, wel bij het verouderde besturingssysteem van de smartphone of tablet. Daardoor zijn die toestellen niet meer compatibel met de nieuwste apps die andere vereisten hebben." Het probleem stelt zich vooral bij tablets omdat mensen die vaak jaren gebruiken. Smartphones worden sneller ingewisseld omdat die vaker stuk gaan na een val.

"Op een bepaald moment beslist de fabrikant of een toestel nog een software-update mag krijgen. Dat gebeurt meestal jaarlijks. Die software-update zorgt ervoor dat je smartphone en tablet nieuwe functies krijgt. Maar die vele extra's kunnen enkel werken op recentere toestellen." Daardoor blijft je toestel voor eeuwig geparkeerd op een oudere versie.

 

Zonder software-update blijft je toestel voor eeuwig geparkeerd op een oudere versie.

Cedric van Loon, Techzine

Veiligheid boven alles

Kunnen banken dan niet gewoon rekening houden met die oudere softwareversies en ervoor zorgen dat hun app ook op die toestellen werkt? "Ik vrees dat dat heel moeilijk wordt. Banken gebruiken constant nieuwe veiligheidsmaatregelen en soms ook nieuwe functionaliteiten die alleen in de nieuwste software aanwezig is. Oudere toestellen kunnen met andere woorden die nieuwe apps gewoon niet draaien." 

Cedric heeft gelukkig wel een simpele oplossing om toch nog te kunnen bankieren via je smartphone of tablet. "Je kan gewoon naar de mobiele website surfen. Je gebruikt dan niet te app, maar je bankiert via de website van de bank." En als je een nieuw toestel aanschaft, kijk dan zeker dat het om een recent type gaat. "Smartphoneproducenten verkopen vaak oudere modellen aan een interessante prijs, maar deze toestellen zullen sneller gedateerd zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!