Verre buitenlandse kampen van jeugdbewegingen zijn verboden. Geld kwijt?

donderdag 11 juni 2020 - 23:03
scouts op kamp
Getty images
De twee dochters van Tamara keken enorm uit naar het buitenlands kamp met de scouts en gidsen van Menen. Ze zouden naar de Azoren vliegen in juli. Maar die scoutsdroom valt in het water want verre buitenlandse kampen zijn deze zomer verboden voor jeugdverenigingen. Kunnen ze hun geld recupereren?

Verre buitenlandse kampen verboden?  

Als gevolg van de coronamaatregelen zijn verre buitenlandse kampen deze zomer verboden voor jeugdverenigingen. Dat heeft onze overheid beslist. Groepen mogen niet verder dan 150 kilometer buiten de landsgrenzen op kamp gaan. Want als er iemand ziek wordt, moeten de ouders hun zoon of dochter kunnen afhalen van het kamp. 

Wat met de tickets? Kunnen de scouts hun geld recupereren?

De vliegtuigtickets van de dochters van Tamara zijn al betaald, 200 euro per persoon. Dat is veel geld voor een scout van 18 jaar. In dit geval vliegen ze met de Portugese vliegtuigmaatschappij Tap. Het is bang afwachten en twijfelachtig of ze hun geld kunnen recupereren of een voucher kunnen krijgen.  

Jan Van Reusel van scouts en gidsen Vlaanderen: “Neem contact op met je reisorganisator, je vliegtuigmaatschappij, je reisverzekering om helaas in de kleine lettertjes te zoeken welke regels er daar zijn. Tracht te bekijken wat de best haalbare oplossing is voor jouw groep. Het is koffiedikkijken om te bekijken hoe je juist en gepast reageert, of je nu best annuleert of laat uitstellen of een voucher neemt. Die specifieke regelingen zijn verschillend, er zit veel verschil op naargelang de reisorganisatie en het varieert voortdurend. “ 

Scouts en gidsen Vlaanderen heeft geen noodfonds voor buitenlandse reizen en komt dus niet tussen in de kosten. 

Het is koffiedikkijken om te bekijken hoe je juist en gepast reageert. Je moet helaas in de kleine lettertjes zelf zoeken wat de best passende aanpak nu is

Jan Van Reusel van scouts en gidsen Vlaanderen

Grote teleurstelling dat buitenlandse kampen niet kunnen  

Veel scouts zijn teleurgesteld want dat buitenlands kamp is heel bijzonder, je doet dat maar één keer als je 18 bent en je spaart daar ook voor met de scoutsgroep. Je organiseert allerlei activiteiten om die reis betaald te krijgen. Het is een traditie.  

Toch op reis als vriendengroepje?  

Scouts en gidsen Vlaanderen raadt af om de officiële regels te omzeilen en als vriendengroepje op reis te gaan, dus niet onder de vlag van de scouts. Want weet dan dat de scoutsverzekering je niet dekt en dat je niet in scoutsuniform mag reizen. 

Jan van Reusel van scouts en gidsen Vlaanderen: “We zijn redelijke plantrekkers maar in deze zijn we gebonden aan afspraken die er zijn en die er om goede redenen zijn om de corona epidemie in te dijken.  We vinden dat we daar een medeverantwoordelijkheid hebben en we willen niet proberen mordicus die regels te omzeilen. “ 

Info   

Op de website van scouts en gidsen Vlaanderen vind je meer uitleg over annulering van buitenlandse kampen.      

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!