Video: Wordt de belastingaangifte uitgesteld door corona? En waar blijft de fiscale fiche voor gepensioneerden?

woensdag 3 juni 2020 - 11:24
Inspecteur Sven Pichal en Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën bespreken de nieuwigheden van je belastingbrief.

Wat als je geen papieren aangifteformulier hebt ontvangen?

Dat is niet normaal. Alle aangifteformulieren zijn normaal gezien in mei verstuurd. Als je nu nog geen bruine enveloppe hebt gekregen, dan kan je die best aanvragen via het contactcenter: 02 572 57 57Maar een papieren aangifte is niet per sé nodig. Je kan je aangifte ook digitaal raadplegen via tax-on-web. Dit is misschien het ideale moment om eens te overwegen om voor een digitale aangifte te gaan.

Geen aangifteformulier ontvangen betekent niet dat je geen belastingen moet betalen. Elke Belg heeft sowieso via zijn digitale e-box een uitnodiging gekregen om de digitale vereenvoudigde aangifte te gebruiken. Dit artikel geeft meer uitleg over de ebox.

Wordt de indieningstermijn uitgesteld door de coronacrisis?

Neen. Als je een papieren belastingaangifte invult, heb je tot en met dinsdag 30 juni de tijd om die in te vullen en in te dienen. Als je je aangifte online doet via taxonweb heb je tijd tot en met donderdag 16 juli. Om de simpele reden dat je belastingen over het afgelopen jaar gaan, 2019 dus. Als de aangiftedatum opschuift, schuift de uitbetalingstermijn natuurlijk mee op. Dus dan moet je langer wachten op terugbetaling. Ongeveer de helft van de belastingplichtigen krijgt trouwens een terugbetaling.

Waar blijft de fiscale fiche voor gepensioneerden? 

De Inspecteur krijgt een pak vragen van gepensioneerden. Die zijn ongerust omdat ze hun fiscale fiche nog niet hebben ontvangen. Die fiches worden dit jaar niet verstuurd. Het bedrag dat je op je aangifte moet inbrengen, staat altijd vermeld op de vooraf ingevulde aangifte omdat dat niet verandert. Als je graag een fiscale fiche ontvangt, dan kan je die altijd telefonisch opvragen bij de rijksdienst voor pensioenen. Er is een call center dat je kan bereiken op het nummer 1765.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!