"Voedingswinkels blijven open, hamsteren is niet nodig"

vrijdag 13 maart 2020 - 09:37
Cafés, restaurants en discotheken moeten vanaf middernacht verplicht sluiten. Ook winkels blijven in het weekend gesloten. Enkel voedingszaken, dierenvoedingswinkels en apotheken blijven open zoals gewoonlijk, ook in het weekend. Unizo roept op om zoveel mogelijk te 'winkelhieren' bij lokale handelaars.

Extra maatregelen

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen tegen heeft de federale extra maatregelen getroffen:

  • Voedingszaken, dierenvoedingswinkels en apotheken, kortom: winkels die essentiële diensten leveren, blijven open zoals gewoonlijk, ook in het weekend. Zij krijgen wel de aanbeveling om de hygiënemaatregelen te versterken op basis van de reeds geformuleerde adviezen.
     
  • Andere handelszaken en winkels sluiten tijdens het weekend, maar blijven tijdens de week wel open.
     
  • Discothekencafés en restaurants blijven gesloten. Bij frituren kan je alleen afhalen. Ook eten thuis laten bezorgen en drive-in zijn toegestaan.

"De regering wil zo het bezoek aan winkels beter spreiden. Nu is zaterdag voor veel mensen een typisch dag om te gaan winkelen. Door de handelszaken in het weekend te sluiten, krijg je een betere spreiding." zegt Danny Van Assche van Unizo, de zelfstandigenorganisatie. Hij lanceert ook een oproep om zoveel mogelijk te 'winkelhieren'. Dat is winkelen bij lokale handelaars. "Vergeet je lokale winkels niet. Zij krijgen het bijzonder moeilijk in deze periode."

Hamsteren niet nodig

Op sociale media verschijnen de afgelopen dagen veel foto's van mensen met overvolle winkelkarren. Veel mensen lijken te hamsteren. Maar dat is nergens voor nodig. "Voorraden komen niet in gedrang. De voedingsindustrie blijft draaien dus er zijn voorraden genoeg." Zelfs wanneer er lege rekken zijn in de winkel betekent dat niet dat er geen voorraad is. "De winkels hebben gewoon niet genoeg personeel om de winkels aan te vullen. Ze zijn niet voorbereid op hamstergedrag."

Doordat veel mensen nu gaan winkelen wordt het drukker in de supermarkten. Veel mensen op een kleine oppervlakte is dan weer meer risicovol voor de verspreiding van het coronavirus. Maar Unizo zal daar ook nodige richtlijnen rond geven. "We gebruiken ons gezond verstand."

Nog veel vragen

Over de nieuwe maatregelen zijn nog veel vragen. Restaurantuitbaters vragen zich af of ze nog maaltijden aan huis mogen leveren. En wat met markten? "Maaltijden afleveren zou wel nog mogen. Dat is goed nieuws voor frituren en broodjeszaken. Voor handelaars die wel volledig moeten sluiten hopen we op financiële ondersteuning door de overheid."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!