Wat zijn wijn-apps waard? "Gebruik het als een hulpmiddel, niet als bijbel van de goede smaak"

donderdag 14 oktober 2021 - 10:12
Wie een fles wijn koopt of bestelt, checkt vaak eerst via een wijn-app wat die waard is. Met zo'n app kan je het etiket scannen en dan komt er informatie over de wijn tevoorschijn. Je ziet bijvoorbeeld welke druiven er gebruikt zijn en wat de prijs is. Vivino is de populairste app. Maar hoe betrouwbaar is die informatie? En kan je er je voordeel mee doen? De Inspecteur zoekt het uit!

De Inspecteur roept voor het vraagstuk wijn-apps de hulp in van twee wijnkenners. Dennis van den Buijs en Hilde Jonckheere. Dennis is een collega bij Radio 2 Antwerpen en de maker van "Wijncast", een podcast over wijn. Hilde was in 2009 als eerste vrouw de 'Eerste Sommelier van België', ze verkoopt zelf ook kwalitatieve Duitse wijnen. 

Apps hebben zeker hun nut

De twee zijn opvallend positief over het gebruik van apps. "Het is een feit dat het moeilijk is om een keuze te maken als je voor het wijnrek staat in de supermarkt", zo stelt Dennis. "En dan kan zo'n app zeker helpen. Vooral omdat je op basis van de flessen die je scant ook andere suggesties krijgt van wijnen die je misschien ook lekker vindt. Zo kan je stap voor stap het aanbod verkennen." 

Hilde treedt hem bij. Ze ziet soms klanten die bij haar wijn komen kopen en die ook een app boven halen om de fles te scannen. "Ik vind dat prima! Ik zie zo'n app als een grote, interactieve encyclopedie. Bij een app als Vivino bijvoorbeeld kan je ook andere mensen volgen die wijn aanraden die jij lekker vindt. Zo kom je in contact met mensen die jouw smaak delen. Dat is leuk en gemakkelijk." 

Hoe moet je de score interpreteren? 

Wijn die een rating of score krijgt in een app, krijgt vaak sterretjes toegewezen. Je ziet dan bijvoorbeeld dat een fles 3,6 scoort op een schaal van 5. Dennis weet hoe je die score moet interpreteren. "Hoe meer mensen een bepaalde wijn een hoge score geven, hoe beter die het doet en hoe meer sterren die dus krijgt. De score geeft dus aan welke wijn goed scoort bij een breed publiek en welke wijn ook op veel plekken beschikbaar is. Want een lekkere wijn die je alleen bij een kleine, lokale wijnhandelaar vindt, zal niet snel veel beoordelingen krijgen." 

Het is niet omdat een wijn de beste score krijgt dat die het best bij jou past.

Dennis van den Buijs, wijnkenner

Het is een handig systeem omdat het betekent dat veel mensen die wijn lekker vinden en prijs-kwaliteit oké vinden. Maar Dennis houdt een stok achter de deur. "Het is niet omdat een wijn de beste score krijgt dat die het best bij jou past." 

Wat met de prijs? 

Als je een etiket scant, zie je vaak ook hoeveel een fles kost. Volgens Dennis en Hilde is dat een goede zaak maar je moet er wel rekening houden dat die prijs relatief is. "Als je een prijs ziet in de app, moet je er rekening mee houden dat het de prijs kan zijn voor een fles in de supermarkt. Als je dezelfde fles op restaurant drinkt, zal die misschien wel iets meer kosten." 

Maar dat er een prijs te zien is, helpt wel om excessen tegen te gaan. "Net omdat de prijs zichtbaar is in de app, kan je het wel zien als een restaurantuitbater of een handelaar een extreem hoog bedrag vraagt. Dat die met andere woorden een te grote marge hanteert. De prijzen in zo'n app zorgen er dus wel voor dat je een eerlijkere prijs krijgt", zo besluit Hilde.  

Hoe betrouwbaar is Vivino?

Vivino is zonder twijfel de populairste wijn-app. Het bedrijf werd zo'n 10 jaar geleden opgericht door twee Denen die vaak radeloos voor het wijnrek stonden in de supermarkt. De twee dachten: 'Is het geen goed idee om een app te maken die inzicht geeft in het aanbod en die mensen de kans geeft om de wijn te beoordelen en hun smaak met elkaar te delen?' Zo geschiedde. 

Hans Koomen is countrymanager in België en Nederland. Hij vertelt bij De Inspecteur waarom de app het zo goed doet. "Ons systeem is heel eenvoudig en de scores zijn ontzettend betrouwbaar dankzij onze grote community."

Vivino is en blijft een commerciële speler. Het is logisch dat het bedrijf geld verdient omdat het je wijn kan aanprijzen dat het zelf verkoopt.

Hilde Jonckheere, sommelier

Sommige luisteraars van De Inspecteur stellen zich vragen bij de betrouwbaarheid van de scores. Je kan toch foefelen door als handelaar verschillende profielen aan te maken en je eigen wijn 5 sterren te geven? Volgens Koomen is dat niet het geval. "We controleren onze ratings. We kijken wie een score geeft, waar die dat doet, op welk moment en met welk toestel." 

Vivino verkoopt zelf ook wijn in de app. Is dat systeem wel betrouwbaar? Het is toch gemakkelijk om de wijn die je zelf verkoopt een betere score te geven? Koomen weerlegt dat argument. "Ja, we verkopen zelf ook wijn. Maar de score die je ziet, is wel de score die gegeven wordt door onze gebruikers. Dus als zo'n wijn een slechte rating krijgt, dan zal je dat ook zien." 

Sommelier Hilde Jonckheere maakt er wel nog een belangrijke opmerking bij. "Vivino is en blijft een commerciële speler. Als gebruiker laat je je gegevens achter in de database. Het bedrijf ziet welke wijn je lekker vindt en kan je ook wijn aanraden. Het is logisch dat Vivino op die manier ook geld kan verdienen door wijn aan te prijzen dat het bedrijf zelf verkoopt. Daar is niks mis mee, maar wees je er wel van bewust."

Zijn er ook andere apps?

Dennis van den Buijs tipt met plezier ook nog twee andere wijn-apps en websites: "Winesearcher" en "Cellartracker"

"Winesearcher is een grote database waarin je wijn kan opzoeken. Je kan net als bij Vivino een foto nemen van het etiket en dan komt er informatie tevoorschijn. Je ziet bijvoorbeeld welke druiven er gebruikt worden en je krijgt ook een score te zien. Die score is gegeven door professionele wijnproevers." Winesearcher is geen webshop, de recensies die je krijgt zijn neutraler

Cellartracker vindt Dennis ook een goeie. "Letterlijk vertaald betekend dat 'keldervolger'. Daarop vertellen mensen welke oude wijnen ze nog in hun kelder hebben liggen. Dat zijn dan wijnen uit jaren die je niet meer in de winkel vindt. Dankzij Cellartracker ontdek je of die wijnen nog goed zijn om te drinken."  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!