Weg met groene aanslag op je terras

dinsdag 1 juni 2021 - 10:39
Iedereen lijkt zowat z'n eigen methode te hebben om komaf te maken met de groene smurrie op het terras. Sommigen gebruiken bleekwater, anderen zweren bij water en azijn, waspoeder of een mengeling van soda. Nog anderen kiezen voor kant en klare producten uit de supermarkt. Maar hoe krijg je op een efficiënte manier het groen van je terrastegels?

Regelmatig schuren moet

 

Om mossen te bestrijden geldt er eigenlijk maar één regel: regelmatig vegen en schuren moet want geen enkel middel is blijvend. Korstmossen en algen komen sowieso terug. Vooral terrassen die in de schaduw liggen, in het noorden of aan de regenkant, moet je vaak onder handen nemen. Je kan schuren met een harde borstel, eventueel kan je ook een laagje zand strooien.


Kant-en-klaar uit de supermarkt

In de supermarkt kan je twee grote groepen producten onderscheiden: je hebt dodende producten en reinigende producten.

  • Biociden of bestrijdingsmiddelen zijn dodende producten. De middelen zijn bijzonder krachtig, je moet er dus voorzichtig mee omspringen. Gebruikt er niet te veel van en zorg er voor dat het product niet in aanraking komt met je planten en dat er geen afstroming is naar de riolering of naar het oppervlaktewater.
  • Middelen met ‘bio’ in de naam, zijn minder schadelijk, maar niet altijd biologisch. Ze bevatten bijvoorbeeld pelargonzuur, dat komt van nature voor in planten, maar wordt voor de reinigingsmiddelen meestal industrieel aangemaakt.
  • Producten waar geen biociden in zitten, hebben een reinigend effect. Ze doden de algen of mossen dus niet.
  • Alkyl Benzyl Dimethyl Ammonium Chloride is op dit moment populair. De stof heeft zowel een reinigende als bestrijdende werking.


Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Bleekwater, azijn, soda en wasmiddel zijn populair om algen te bestrijden. Professor Benny De Cauwer kent de voor- en nadelen:

  • Bleekwater is een sterk oxidant. Het product maakt celmembranen kapot waardoor ze makkelijk loskomen. Handig maar ook gevaarlijk voor de planten in je tuin. Je kan bleekwater ook niet op elk type steen gebruiken want sommige natuurstenen gaan erdoor kapot.
  • Azijn heeft een dubbele werking: het is dodend en reinigend. Onverdunde azijn doodt algen en reinigt je terras. Maar ook hier moet je opletten dat de azijndruppels niet op je planten terecht komen.
  • Soda is een relatief milieuvriendelijk alternatief. Soda reinigt sterk maar minder dodelijk.
  • Schrobben met heet water is ook een optie. Je krijgt een goeie reiniging en als de temperatuur meer dan 90° is, heeft het ook een dodend effect.
  • De hogedrukreiniger gebruiken is veruit de makkelijkste methode maar je moet goed opletten dat je stenen er niet van stuk gaan.


Als je nog meer informatie wil, kan je terecht op deze website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!