Weinig hoop voor wie nog geld tegoed heeft van energieleverancier Belpower

vrijdag 19 juni 2020 - 08:36
In het voorjaar van 2018 werd, omwille van financiële problemen, de leveringsvergunning van elektriciteitsleverancier Belpower ingetrokken. Vanaf dat moment mocht het bedrijf geen elektriciteit meer leveren aan klanten. Belpower besloot in vereffening te gaan. Maar tot op vandaag is die vereffening nog niet afgerond. Met als gevolg dat klanten, die nog geld tegoed hebben van Belpower, nog altijd op hun centen wachten.

Eén van die klanten is Lieve Mollé uit Passendaele. Van de laatste voorschotten die ze betaalde, zou ze nog 180 euro moeten terugkrijgen. Maar die terugbetaling blijft dus uit, en na twee jaar is Lieve het zat. Ze getuigt bij De Inspecteur. "Ik heb al het nodige gedaan dat ik moest doen. Dat betekent dat ik me als schuldeiser bekend heb gemaakt bij de vereffenaar. Die liet in eerste instantie weten dat hij de activa moet bekijken, dus nagaan of er nog geld is. Dat kon even duren vertelde hij. Hij sprak over 2019. Maar ondertussen heb ik mijn geld nog altijd niet terug en zijn we twee jaar later."

Lieve is niet de enige die nog geld tegoed heeft van Belpower. De Inspecteur krijgt geregeld vragen van luisteraars hierover. Sven stak daarom zijn licht op bij de vereffenaar.

Geduld en weinig hoop

Vereffenaar Nicolas Van der Borght laat weten dat het dossier alleszins nog loopt en hij volop bezig is om zowel de schuldeisers, zoals Lieve, maar ook de schuldenaars in kaart te brengen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over klanten die achterstallige betalingen hadden. Er lopen zelfs nog gerechtelijke procedures en dat kan aanslepen. Van der Borght spreekt over twee tot drie jaar, zelfs nog voor de vereffening zal kunnen gebeuren.

De vereffenaar waarschuwt ook dat bevoorrechte schuldeisers zoals de staat, de btw, de belastingen en het personeel eerst aan bod komen om terugbetaald te worden. De gewone consument komt dus op de laatste plaats. Dan is het nog de vraag of er geld overblijft om ook die terug te betalen. Op veel zal de gewone consument alleszins niet moeten rekenen. Wat die terugkrijgt, zal maximaal 10% zijn van het bedrag dat nog tegoed is, veronderstelt Van der Borght.

Je kenbaar maken

Mensen die zich kenbaar hebben gemaakt bij de vereffenaar als schuldeiser moeten gewoon afwachten. Wie dat nog niet deed en dat toch nog ziet zitten na dit verhaal, kan dat doen via dit handig invulformulier.

De vereffenaar kan op dit moment trouwens niks meer zeggen dan dit. Het is dus zinloos om hem te bestoken met mails. Zodra de vereffening kan gebeuren, verloopt alles automatisch en zal het geld dat je terugkrijgt worden gestort.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!