Welke handzeep gebruik ik best tegen het coronavirus?

woensdag 8 april 2020 - 09:38
Welke poetsmiddelen gebruik je best om het coronavirus buiten te houden? En kan je zorgeloos zwemmen of in een jacuzzi zitten? Wetenschapsjournalist Koen Wauters legt uit.

Is een stuk zeep even goed als vloeibare handzeep?

Een stuk zeep is even efficiënt om virussen weg te wassen als vloeibare handzeep die in een pompje zit. Over de efficiënte werking van beide middelen moet je dus niet twijfelen. 

Maar Koen heeft wel een voorkeur voor een pompje met vloeibare handzeep. "Een stuk zeep wordt al snel een kweekplaats voor bacteriën. Niet voor virussen want die kunnen niet kweken. Maar dus wel voor bacteriën." Al was je die bacteriën natuurlijk ook weg als je je handen wast.

Welke zeep je gebruikt, is sowieso ondergeschikt aan de manier waarop je je handen wast. Koen benadrukt het belang van grondig wassen. "Neem de tijd om je handen goed te wassen. Gebruik genoeg water en zeep en schrob goed tussen je vingers, onder je nagels en in je handpalmen." 

Kan ik zonder zorgen baden of in een jacuzzi zitten? 

Een aantal luisteraars hebben vragen over het feit of het veilig is om samen in een jacuzzi te kruipen of om gezellig met het hele gezin in de zwemvijver te zwemmen.

Daarover is Koen héél duidelijk. "Zolang je de maatregelen in acht neemt die opgelegd worden door de overheid is er geen probleem. Het is helemaal veilig om met je partner in de jacuzzi te zitten of om met een aantal gezinsleden in de vijver of het zwembad te zwemmen. Maar het is niet de bedoeling om tijdens dat baden ook nog buren, vrienden of familieleden uit te nodigen. Je kleinkinderen uitnodigen om ook in de jacuzzi te zitten, is echt not done!"

 

Gebruik ik best Dettol of Javel om te poetsen?

Deze vraag kwam de afgelopen week zowat elke dag binnen bij De Inspecteur. Heel wat mensen maken zich duidelijk zorgen over het feit dat de klassieke reinigingsmiddelen niet volstaan om je huist te poetsen. 

Wetenschapsjournalist Koen Wauters stelt al die mensen direct gerust. "Virussen hebben mensen nodig om te overleven. Ze leven maximaal 24u op oppervlaktes. Gezien de huidige omstandigheden is het logisch dat je ook oppervlakten zoveel mogelijk wil ontsmetten maar dat is niet altijd nodig. En als je een klassiek poetsmiddel gebruikt en je schrobt voldoende, dan poets je het virus weg." Het is dus niet nodig om de strafste middelen te gebruiken om je huis te poetsen. 

Maar als je dan toch Dettol of Javel wil gebruiken, dan is er eigenlijk weinig verschil tussen de twee middelen. "De beide middelen zijn antibacterieel en antiviraal. Javel is het goedkoopste product van de twee maar het is ook agressiever voor de huid dus je moet er wel mee oppassen." 

Koen verwijst ook naar het weer in de strijd tegen virussen. "Het virus kan niet tegen zonlicht. Dus als je kleine dingen hebt die je heel graag wilt ontsmetten, dan kan je dus ook een uur buiten in de zon leggen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!