Zo verwoestend kan vriendschapsfraude zijn: “Mijn mama is thuis vertrokken, samen met duizenden euro's"

maandag 7 juni 2021 - 08:30
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash
Het aantal meldingen van vriendschapsfraude bij de Economische Inspectie stijgt spectaculair. De FOD Economie kreeg tussen januari 2020 en oktober 2021al meer dan 2000 meldingen. Charlotte* vertelt bij De Inspecteur op Radio 2 hoe vriendschapsfraude haar familie treft. "Mijn mama heeft mijn papa verlaten om een nieuw leven te starten maar haar Amerikaanse generaal. Ik wil hierover vertellen, in de hoop dat andere families gespaard blijven."

“Rond oktober krijgt mijn 64-jarige mama een vriendschapsverzoek via Facebook”, begint Charlotte haar verhaal. “Iemand die Thomas Ryan heette. Hij vertelde dat hij een Amerikaanse soldaat was. Ze zijn beginnen te chatten via Messenger, spraken elkaar bijna dagelijks en al snel groeide er een innige band tussen de twee. Thomas vertelde over zijn leven: hij was op missie met zijn zoon. Zijn vrouw en dochter was hij kwijtgeraakt in een auto-ongeluk. De arme man stond er dus helemaal alleen voor.”

'Je vrienden moet je helpen'

Die Thomas Ryan vertelde de mama van Charlotte ook over een koffer met persoonlijke bezittingen die was achtergebleven tijdens een vorige missie. "Hij zei dat er een grote som geld in die koffer zat. Zo'n 6000 dollar. Thomas vroeg of mijn mama kon helpen met het veiligstellen van die koffer. Hij stelde voor dat zij eerst 5.000 dollar zou storten op zijn rekening, waarop hij de koffer naar haar zou opsturen. Mama zou dus 1.000 dollar winst maken door haar ‘vriend’ te helpen."

In november stapt de moeder van Charlotte met het verhaal naar haar vader. "Papa had natuurlijk meteen door dat het oplichting was. Hij heeft mijn mama proberen waarschuwen en het proberen uit te leggen dat die man niet echt is. Papa is beginnen te Googelen. Op het internet vond hij gelijkaardige verhalen. Maar hoeveel bewijzen hij ook toonde aan mama, het drong niet door. Mama wou niet aanvaarden dat het verhaal van Thomas niet echt was.”

Mijn mama is geen domme vrouw. Ze heeft zich op één of andere manier laten vangen. Ook zij is een slachtoffer.

Charlotte

“Allemaal leugens”

De mama van Charlotte neemt dan het heft in eigen handen. “Ze is gaan aankloppen bij vrienden en familie met de vraag of zij haar geld konden lenen. Ook bij mijn eigen man heeft ze dat gedaan, met de expliciete vraag om mij er niet over in te lichten. Mijn man hielp haar. Na een week reageerde mama niet meer op zijn vraag om de som terug te betalen. Toen heeft hij het me verteld." 

Charlotte rijdt meteen naar haar ouders als ze hoort dat haar man geld heeft geleend. "Mama bleef volhouden dat ze ons geld niet had gebruikt om het op te sturen naar Thomas. Na een week kwam ze zich excuseren. Ze vertelde een verhaal dat met haken en ogen aan elkaar hing, excuses waar ze het geld dan wel voor gebruikt zou hebben. Toen ik dat navroeg bij mijn papa, bleken dat opnieuw allemaal leugens te zijn."

Vanaf dan gaat het van kwaad naar erger. “Telkens ik mijn papa hoorde, vertelde hij dat ze weer geld doorgestuurd had naar Thomas.” Charlottes moeder wordt ook steeds inventiever. “Wanneer ze boodschappen ging doen, betaalde mama met de bankkaart en vroeg ze vijftig euro cash erbovenop. Zo verzamelde ze al snel een aanzienlijk bedrag zonder dat papa iets in de gaten had.”

Die ene oplichter heeft drie generaties, een hele familie, meegesleurd in zijn web

Charlotte

“Wie weet hoeveel mensen nog wachten op hun terugbetaling”

En toen was daar ineens de coronacrisis. Wanneer de vader van Charlotte voor het eerst sinds de lockdown even naar het werk gaat en terug thuiskomt, wacht hem een onaangename verrassing. “Er lag een briefje op de keukentafel waarop stond dat ze vertrokken was." 

De financiële kater is niet te overzien. “Met de verrichtingen waar wij weet van hebben, komen we toch al snel aan een bedrag van 20.000 euro. Daarnaast zijn er spaarfondsen die op haar naam staan, waar we alleen maar van kunnen vermoeden dat ze die ook opgenomen heeft. Als dat het geval is, komt daar nog eens 20.000 euro bij. We weten dat ze ook geld is gaan vragen bij familie en vrienden. We denken dat niemand daarop is ingegaan, maar zeker kunnen we niet zijn. Wie weet hoeveel mensen nog op hun terugbetaling aan het wachten zijn."

Mensen gaan het je vergeven, maar laat het niet uit de hand lopen

Charlotte

Charlotte neemt na het dramatische vertrek van haar mama contact op met alle mogelijke instanties. "Politie, juridische instanties, hulplijnen, … Ik heb iedereen aangeschreven en opgebeld maar je krijgt nergens antwoord. We weten ook niet of mama geholpen wordt met haar problemen. Niemand mag en kan iets over zeggen omwille van haar privacy." 

“Drie generaties zijn getroffen door die ene oplichter”

Charlotte beseft dat mensen met stomheid geslagen zijn als ze dit verhaal horen. "Als je dit leest of hoort, denk je: hoe kan iemand nu zo dom zijn? Maar mijn mama is geen domme vrouw. Ze  is normaal, zeker niet wereldvreemd. Ik denk dat ze tot over haar oren verliefd geworden is op die Thomas. Maar dat is ook maar een gok. We hebben hun conversaties nooit kunnen onderscheppen. Iedereen maakt fouten in zijn of haar leven. Ook mijn papa is getroffen. Ik ben mijn mama kwijt. Mijn kinderen zijn hun oma kwijt. Die ene oplichter heeft drie generaties, een hele familie, meegesleurd in zijn web."

Charlotte is opgelucht dat ze haar verhaal kan delen. “Als er ook maar één iemand zich hierin herkent, één iemand die met een ‘Amerikaanse soldaat’ aan het chatten is en denkt: hm, is dit allemaal wel echt?', dan ben ik al tevreden. Dan is mijn getuigenis de moeite waard." 

Charlotte vindt ook dat die bespreekbaar moet worden. "Praat erover met je vrienden, ga naar de politie als je geld hebt overgeschreven en doe een melding bij het meldpunt van de FOD Economie. Mensen gaan het je vergeven, maar laat het niet uit de hand lopen. Wat wij de laatste zes maanden meegemaakt hebben, wens ik niemand toe. Niemand.”


*Charlotte is niet haar echte naam.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!