Zweetprofessor Callewaert: "Deodorant speciaal voor tieners is pure marketing"

vrijdag 19 juni 2020 - 09:30
Getty Images
'Deze anti-transpirant is precies wat tieners nodig hebben om de dag vol beweging te starten.' Met die slogan maar Rexona reclame voor haar deodorant. Maar hebben tieners echt een speciale deo nodig? Chris Callewaert, specialist in lichaamsgeuren aan de UGent, is geen fan: "Er zit helemaal niets speciaal in deze deodorant."

“In je pubertijd verandert je lichaam en ga je ook meer en andere zweetklieren ontwikkelen", legt professor Callewaert uit. "Vanaf dan kan er ook geurvorming ontstaan. Het gaat dan om de corynebacterium, die bekend staat voor zijn zure, muffe geur. Daar maken bedrijven graag gebruik van, ze springen daarop. Maar eigenlijk is dat allemaal pure marketing.”

“Als ik de ingrediënten bekijk, zit daar eigenlijk niets speciaals in. Ze zijn perfect vergelijkbaar met andere, gewone deodorants. Een speciale tienerdeodorant kopen is dus zeker niet nodig. Je kijkt vooral best dat er niet te veel aluminiumzouten inzitten. Die kunnen soms het omgekeerde effect hebben en voor méér ongewenste geurtjes zorgen.” Meteen met een antitranspirant starten, is dus geen goed idee.

Heb je (nog) geen last van een onaangename zweetgeur? Foeffel daar dan ook niet te veel mee. Niet iedereen heeft een deodorant nodig!

Chris Callewaert

Alternatieven

Er bestaan ook heel wat ecologische alternatieven voor deodorant. “De meer ‘natuurlijke’ deodorants gaan alle sterk chemische ingrediënten weren. In de plaats gebruiken zij natuurlijke varianten zoals essentiële oliën. Dat is zeker geen slechte evolutie. Voor veel mensen werken die alternatieve deodorants heel goed. Maar de essentiële oliën hebben een minder sterk effect, dus het zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Er zijn ook mensen die geen deodorant gebruiken hé! Dat kan zeker. Dat hangt allemaal af van welke bacteriën er onder je oksels leven.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!