3 dingen die je moet weten over de zoete aardappel

woensdag 28 oktober 2020 - 10:52
De 'gewone' aardappel heeft er een straffe concurrent bij gekregen met de zoete aardappel. Messy Chef Jelle Beeckman ging zijn licht opsteken bij groentekweker Sam Magnus over deze heerlijke groente. Kende jij deze drie weetjes al over de zoete aardappel?

Geen familie van de gewone aardappel

"De zoete aardappel heeft niets met de gewone aardappel te maken. Het is geen familie van elkaar, het zijn twee totaal verschillende groenten. Ze hebben een heel andere manier van groeien, kweken en bewaren. Ze hebben niets gemeen, buiten de naam 'aardappel'", legt groentekweker Magnus uit.

Regenboog aan kleuren

"Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten zoete aardappel. Oranje, maar ook groen, wit,  geel, paars… Maar omdat de klant vooral de oranje variant wil, worden die het vaakst geteeld."

Zoete smaak moet rijpen

"Als de zoete aardappel gerooid wordt, dan moet die nog 10 tot 14 dagen verder rijpen in een ruimte, waar de temperatuur 25°C is en waar er een hoge luchtvochtigheid is. Op die manier komen de suikers vrij en krijgt die zoete patat haar zoete herkenbare smaak. In tegenstelling tot andere groenten, eet je de zoete aardappel beter niet vers van het veld."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!