3 heerlijke lunchrecepten met brood

woensdag 22 april 2020 - 10:04
We kunnen het niet genoeg zeggen: koop dichtbij of lokaal. En dat geldt ook voor ons brood. Niets is zo lekker als een vers gebakken brood van bij de warme bakker. Brood kan je natuurlijk met van alles beleggen. Maar ben je het sneetje kaas beu? Messy Chef Jelle Beeckman tipt 3 originele broodrecepten!

Croque met Oud Brugge kaas, witloof en walnoot

Dit heb je nodig (2 stuks)

  • 2 sneetjes Oud Brugge kaas
  • 2 witloof
  • Handje walnoten
  • Klont boter
  • Een lepel mayonaise
  • Peper en zout
  • Optioneel: tijm

Aan de slag!

  1. Snijd al dan niet de korstjes van het brood.
  2. Snijd de witloof in fijne sliertjes. Bak in een pannetje met boter. Kruid met peper en zout.  Als de witloof zacht en gekarameliseerd is, haal de pan dan van het vuur.
  3. Beleg het brood met de kaas, de witloof en een handje fijngesneden walnoot. Kruid met peper, zout en een beetje tijm.
  4. Tip: smeer een beetje mayonaise aan de buitenkant van je croque voor een goudgeel en krokante korstje
  5. Smelt een klont boter en bak de croque krokant in de pan tot wanneer het brood goudgeel ziet en de kaas gesmolten is.

Reuze bruschetta met tomaat, mozzarella en krokante chorizo

Foto: The Messy Chef

Dit heb je nodig:

  • Oversneden wit brood of zuurdesem
  • Zongedroogde tomaten op olie
  • Halve citroen
  • Chorizo
  • 1 sjalotje
  • 1 look
  • 2 tomaten
  • Tijm
  • Verse basilicum
  • Mini-mozzarella bolletjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Aan de slag!

  1. Leg de sneetjes chorizo op een vel bakpapier en op een bakplaat.  Bak 10 minuten in de oven van 180 graden tot wanneer ze krokant zijn.
  2. Doe de mozzarella bollen in een kom. Kruid met peper en zout. Doe er fijngesneden basilicum, peterselie en tijm bij. Doe er een paar druppels citroensap en een scheut olijfolie bij. Voeg een geperst teentje look toe.
  3. Snijd de tomaten in 4 en verwijder de zaden. Snijd vervolgens in blokjes en doe in een kommetje.
  4. Snijd een sjalotje heel fijn en doe bij de tomaten.
  5. Snijd de zongedroogde tomaten in stukken en doe bij de rest, óók de olie.
  6. Kruid met peper en zout
  7. Doe het sap van een halve citroen (wat je nog over hebt van de mozzarella te marineren) er bij.
  8. Wrijf het brood in met wat olijfolie en grill tot het brood krokant is.
  9. Beleg het brood met de tomatensalsa, verse kruiden, chorizo en mozzarella.

Verloren brood met hangop, aardbeitjes en basilicum

Hangop is een fluweel zachte yoghurt die je krijgt wanneer je yoghurt een paar uur laat uitlekken. Het smaakt heerlijk romig en fris. Verloren brood is het ideale middeltje om oud brood op te eten. Serveer met Belgische aardbeien.

Dit heb je nodig:

  • 4 sneetjes wit brood (bij voorkeur melkbrood of brioche)
  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • Klein snuifje zout
  • Klont boter
  • Snuif suiker
  • 1 eetlepel honing
  • Een halve liter Griekse yoghurt
  • Belgische aardbeien
  • Basilicum
  • Zeef
  • Theedoek

Aan de slag!

  1. Om de hangop te maken moet je de yoghurt een nachtje laten uitlekken. Neem een grote kom, zet daarop een zeef en leg er een theedoek in. Was de theedoek nog even onder koud water en wring hem uit zodat je hangop niet naar zeep smaakt. Doe de yoghurt er bij en laat een nacht uitlekken.
  2. Doe de uitgelekte yoghurt ( dus wat in je theedoek overblijft) in een kom en meng er de honing onder.
  3. Snijd de aardbeien.
  4. Doe een snuifje zout bij de melk. Dop het brood in de melk en daarna in het ei.
  5. Zet een pan op het vuur met daarin een klontje boter. Bak krokant en strooi er op het einde een lepeltje suiker op. Draai ze om zodat ze nog even karameliseren.
  6. Serveer met de hangop, de aardbeitjes en werk af met een paar blaadjes basilicum.

Nog meer kookinspiratie nodig? Ga dan zeker naar de website van Messy Chef Jelle Beeckman en volg hem op Instagram!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!