5 tips om je energie te boosten

dinsdag 19 oktober 2021 - 13:20
Na anderhalf jaar 'opsluiting', is het leven weer volop aan de gang. Minder thuiswerken, weer het helse verkeer in, inhalen wat we de voorbije periode door corona niet konden doen. Onze agenda's staan weer volgepropt met etentjes en culturele of sociale activiteiten... En dus zijn we weer moe van te veel te doen.
Maar kunnen we daar iets aan doen? Joke De Wulf, psychologe, slaaptherapeut en ortho-moleculair gezondheidscoach geeft Cathérine Vandoorne 5 ultieme tips.

Hoe komt het dat we zo moe zijn? Allereerst hebben we een jaar gehad vol onzekerheden. “We zagen dat ook in de praktijk: meer patiënten die kampten met mentale problemen, met angsten en gevoelens van controleverlies. Nu we weer spannende dingen meemaken, krijgen we een adrenalinestoot, maar als die uitgewerkt is, krijgen we weer een klop van de hamer en zijn we moe. Daarboven is de herfst begonnen. Seizoenswissels zorgen sowieso altijd voor vermoeidheid. In het geval van de herfst zit de adder in de kortere dagen. Alles komt samen.” 

1. Ga naar buiten  

Tijdens de coronacrisis gingen we met zijn allen wandelen. Hoewel we dat toen beu waren, wierp het zeker de vruchten af. “Naar buiten gaan en daglicht absorberen is de ideale manier om energie op te doen. Doe een lichte vorm van beweging zoals wandelen en fietsen. Het geeft je energie en je gaat er beter door slapen. Het blokkeert de slaaphormonen en wakkert de waakstoffen aan. Idealiter doe je dit ’s morgens maar op een ander tijdstip is ook prima."

2. Drink veel water 

Water reinigt ons lichaam. Het voert de afvalstoffen af en je voelt je er fitter door. “Ons lichaam heeft behoefte aan zo’n 30 milliliter plat water per kilo lichaamsgewicht per dag. Een gemiddelde persoon komt zo al snel aan de inname van anderhalve liter water per dag. Koffie, alcohol en frisdranken zijn geen alternatief voor plat water, kruidenthee is dat wel.”

 

Het is erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en af te wegen waar je prioriteiten liggen. Dat helpt je keuzes te maken.

Joke De Wulf

3. Detoxen 

Vooraleer de koude winter start, is de herfst het moment bij uitstek om een detox in te plannen. “Je moet niet meteen grijpen naar sapjes en ingewikkelde kuren. Een detox kan ook bestaan uit water drinken en alcohol en suiker mijden gedurende 4 weken bijvoorbeeld. In de eerste week van de detox kan het zijn dat je je nog meer moe voelt dan je al was, maar na een aantal weken boost de energie door je lichaam.” 

4. Plan rustmomenten in

“We razen de dag door en vergeten op de rem te staan. Toch doen we dat beter een aantal keren per dag. Dat hoeft niet zo indrukwekkend te zijn. Ideaal is drie maal drie minuten inbouwen waarop je rustig gaat zitten of liggen. Focus je dan met gesloten ogen op je ademhaling. Je hoeft niet direct aan complexe oefeningen te doen. Belangrijk is wel dat je dat drie minuten doet per sessie, want je lichaam heeft tijd nodig om die rust te ervaren. Als je dat consequent doet krijg je meer energie en meer focus tijdens de dag.” 

5. Ga na wat jou energie geeft en wat niet en kies voor dat eerste

Kiezen is verliezen wordt wel eens gezegd, maar is dat wel zo? “Het is erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en af te wegen waar je prioriteiten liggen. Dat helpt je keuzes te maken. In de ratrace van het leven gaan we daar dikwijls aan voorbij omdat er van alles van je verwacht wordt en er een angst hangt om iets belangrijk te missen, maar luister vooral naar wat je zelf belangrijk vindt en doe vooral dat.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!