Achter de schermen van 25 jaar 'Thuis'

woensdag 2 december 2020 - 11:36
Thuis
De leren jas van Frank, de slipjes van Eddy en Taxi Nancy, de fans kunnen ze niet meer missen in hun favoriete dagelijkse soap. Elke dag kijken zo’n 1,2 miljoen mensen naar ‘Thuis’ op Eén. En op 23 december zal het exact 25 jaar geleden zijn dat de soap voor de eerste keer op tv kwam. Niemand had toen ooit gedacht dat ‘Thuis’ zo’n succes zou worden. Dat vertelt producer Hans Roggen in ‘De Madammen’.

“Het is nu bijna 25 jaar geleden dat ze een nieuwe dagelijkse fictiereeks wilde maken. Die zou oorspronkelijk maar 60 afleveringen duren. Maar al heel snel werden er afleveringen bij besteld en de trein was vertrokken. We zijn nu bijna 5000 afleveringen verder.”

Thuis ging oorspronkelijk ‘Oost west, thuis best’ heten

Hans Roggen

“De soap ging oorspronkelijk ‘Oost west, thuis best’ heten, maar dat was nogal lang en bekte ook niet zo goed.  Dus ik ben heel blij dat ze het toen verkort hebben naar ‘Thuis’. In het begin wilden ze de soap ook schrijven rond de figuur van Janine Bischops. Zij speelde toen mee in de serie ‘Het Park’. Zij was daar een van de 'leading ladies'. De bedoeling was om na ‘Het Park’ een nieuwe reeks te maken rond Janine. Zo zijn ze verder beginnen nadenken. Eerst wilden ze haar de rol van dokter geven maar dat ging dan toch niet door. De reeks werd dan rond drie families gemaakt: die van de familie Bastiaens met Marianne, de familie rond Rosa en die van Frank en Simonne.”

“Veel van de scènes spelen zich af in een prachtige dreef, die ken je van het doktershuis en ook het huis van Frank en Simonne ligt daar. Die straat heet ook gewoon ‘Dreef’ en bevindt zich in Ternat. Daar wonen ook echt mensen, dus ik roep vooral op om daar niet naartoe te gaan. Het is ook al echt gebeurd dat mensen aan die deur stonden en verbaasd waren dat Marianne daar niet echt woonde.”

De patatten van Simonne

“In de reeks wordt ook ontzettend veel gegeten en gedronken, en soms wordt er wel eens afhaalchinees op tafel gezet, maar er wordt ook echt gekookt. Achter de set is er een keuken en daar worden gerechten klaar gemaakt. Die worden gemaakt door onze chef-assistenten en een daarvan heeft ook een koksopleiding gevolgd. Dat is Stef, en het gebeurt al eens dat hij teveel klaar maakt, en dan durven we wel eens de overschotten op te eten achter de schermen.”

“De gootsteen waar Simonne haar patatten afgiet, die is echt. Alleen is het natuurlijk aangepast aan televisie. Het water loopt af in een emmer die onderaan in de kast staat. Op die manier kan het water toch nog weglopen. De kookvuren, die werken ook echt, zo kunnen we ook stoom laten afkomen en dat maakt het echt. De frigo’s koelen niet omdat dat teveel lawaai maakt, maar het lampje brandt wel. De appelen en peren die permanent in de koelkast staan, die zijn van plastiek, ook de eieren zijn vals, en de blikjes Tönissteiner in de frigo zijn leeg, maar alles wat er op de set wordt verorberd, die zijn natuurlijk vers en gekoeld.”

De leren jekker van Frank

“De beste aankoop die we ooit gedaan hebben, moet sowieso de leren jekker van Frank geweest zijn 25 jaar geleden, want hij draagt nog altijd diezelfde jas als toen. We hebben hem zelfs al meermaals laten herstellen.”

De deux-pièces van Marianne

“Er komen al eens klachten binnen, zoals bijvoorbeeld sneeuw die te zien was in onze afleveringen in de maand maart en april, maar die opnames vonden natuurlijk plaats in januari. We krijgen van de kijker enorm veel reacties op onze Facebook en op Instagram maar via de VRT-klantendienst komen ook veel vragen binnen. Meestal gaan die over de kleding van de acteurs, maar ook over de inrichting. Zo willen ze bijvoorbeeld weten waar die mooie deux-pièces van Marianne vandaan komt.”

Het boek ’25 jaar Thuis: Achter de schermen: wat je nooit ziet op televisie’ ligt nu in de boekwinkel en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!