Bart geeft tips om een brand te voorkomen: "Ik kwam na een fietstochtje met mijn vader thuis toen ik de vlammen door het dak van ons huis zag slaan"

donderdag 22 april 2021 - 11:20
‘Set Fire to the Rain’ van Adele, ‘Light My Fire’ van The Doors, ‘Brandweer’ van Clouseau… Het aantal liedjes over vuur, vlammen en brand op de radio is niet te tellen. Net als de woningbranden in ons land. Een onderwerp dat Radio 2-medewerker Bart De keersmaecker nauw aan het hart ligt.

“Woningbranden komen ontzettend vaak voor”, begint Bart. “De dodelijke brand in Anderlecht enkele dagen geleden, maar ook de zware brand in Opwijk vorige week waar een hele rij appartementen onbewoonbaar werden. De brand in de kapel in Kortrijk deze week, waardoor enkele nonnen plots moesten geëvacueerd worden, …”

“In 2019 vielen er 53 dodelijke slachtoffers door een woningbrand. Vorig jaar waren dat er 76. En dit jaar zijn er al 18 mensen gestorven door een woningbrand. Cijfers die in een stijgende lijn zitten... Vooral dit jaar, tot nu toe is er in 2021 elke week een dodelijk slachtoffer gevallen door een woningbrand! En deze cijfers gaan enkel over de dodelijke slachtoffers… Het jaarlijks aantal gewonden en emotioneel gekwetste mensen door een woningbrand zijn niet te overzien.

In 2021 is er dit jaar tot nu toe elke week een dodelijk slachtoffer door een woningbrand! En deze cijfers gaan enkel nog maar over de dodelijke slachtoffers…

Radio 2-medewerker Bart De keersmaecker

Barts verhaal

“Ik heb het zelf ooit ook meegemaakt. Ik was 12 jaar en ik kwam na een fietstochtje met mijn vader terug thuis toen ik de vlammen door het dak van ons huis zag slaan… Door een blikseminslag implodeerde onze televisie en ontstond er brand.”

“Het gevolg na uren bluswerk door de brandweer: een zwart geblakerde thuis, waarin je de blote hemel kon zien als je op de plek ging staan waar de living was. Fysieke schade was hier gelukkig nihil, de materiële schade was niet te overzien.”

“Ongeveer 9 maanden hebben mijn ouders met hart en ziel hun woning opnieuw opgebouwd en ervoor gezorgd dat mijn broer en ik terug een fijne, warme thuis hadden. Dat met de – vurige – steun van buurtbewoners, familie en vrienden.”

Een oproep

Vandaar deze oproep aan mensen om aandacht te hebben voor brandveiligheid, via deze 10 tips om fysieke schade, materiële schade en emotionele schade te voorkomen:

  1. Hang brandmelders (op een correcte manier) in huis op.
  2. Haal een brandblusser en branddeken in huis.
  3. Spreek met je gezinsleden een vluchtweg af voor als het ooit zou branden.
  4. Woon je in een appartementencomplex: zorg dat je het vluchtplan en de nooduitgangen kent.
  5. Zorg dat je elektrische installatie goed werkt en gekeurd is.
  6. Haal altijd opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt en laad nooit toestellen ’s nachts op.
  7. Schakel elektrische toestellen uit als je niet thuis bent of gaat slapen (koffiezet, droogkast, tv…).
  8. Spring verstandig om met verlengsnoeren.
  9. Als je rookt, doof sigarettenpeuken goed en controleer zeker of ze niet meer smeulen… (smeulende peuken zijn een van de grootste oorzaken van woningbranden).
  10. En natuurlijk… laat kaarsen of een houtkachel nooit onbewaakt achter!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!