Bekende Vlamingen en Radio 2-luisteraars over hun coming out: "Ik wou zo graag de normale zoon voor mijn ouders zijn, maar ze reageerden zo begripvol"

maandag 11 oktober 2021 - 11:49
Vandaag, 11 oktober is het Coming-Outdag. Er wordt dan stilgestaan bij het moment dat een lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse persoon (lgbtq+) openlijk uit de kast komt. Het is nog altijd nodig om dit bespreekbaar te maken.

Het is voor velen nog altijd niet gemakkelijk om openlijk de regenboogvlag buiten te hijsen. De Madammen gingen in het verleden al in gesprek met enkele bekende Vlamingen. Voor Coming-Outdag doken ze opnieuw in de archieven. Zo vertelde Karolien Debecker, radiopresentatrice: “Ik had het daar moeilijk mee, ik wou de perfecte dochter zijn die niet mag teleurstellen. Toen ik het schromelijk laat, op 22-jarige leeftijd vertelde, waren zij daar zo oké mee.” Hetzelfde verhaal horen we bij Sven Pichal, de Inspecteur: "Ik wou zo graag de normale zoon voor mijn ouders zijn, maar ze reageerden zo begripvol."  

Niet elke coming out gaat zoals gepland, zoals bij journalist Riadh Bahri. “Het vertellen aan mijn vader was allesbehalve evident, het contact is nadien ook verbroken”, vertelt Riadh. "Toen ik 20 was, ben in het reine ben gekomen met mijn seksualiteit. Ik val op jongens. Dat is in Tunesië strafbaar. Je kan ervoor in de gevangenis vliegen. Wil ik naar daar gaan? Moet ik daar dan toneel spelen? Neen, dat heb ik er niet meer voor over. Het feit dat mijn relatie met mijn vader stukliep, zorgde er ook voor dat ik niet meer terugging Tunesië en mijn familie."

 Het vertellen aan mijn vader was allesbehalve evident, het contact is nadien ook verbroken

Riadh Bahri, journalist

"Dat mijn zus samen was met een jongen, kwam even weinig ter sprake dan ik die een man als lief had"

Xavier Taveirne vertelt het ook graag. “Mijn mama was naar een film aan het kijken toen ik laat van het werk thuiskwam en toen heb ik het haar verteld. Ze vroeg of ze de film mocht uitkijken en daarna reageren. Het is er ook nooit meer over gegaan. Dat mijn zus samen was met een jongen, kwam even weinig ter sprake dan ik die een man als lief had.”  

Ook de luisteraars hadden mooie verhalen te delen bij de Madammen. Zoals Bart De Maeyer uit Bornem. “Onze zoon stond rond etenstijd aan de deur, samen met een jongen. Mijn zoon noemde hem mijn toekomstige schoonzoon. Ik stond even perplex, maar riep tegelijk naar mijn vrouw om een bord bij te zetten.” Volgens Bart is sindsdien enkel de band tussen hem en zijn zoon verbeterd.

Radio 2-luisteraars getuigen

Ik heb mijn dochter de tijd gegeven om het zelf te ontdekken

Gaby Lambrechts uit Kontich

Gaby Lambrechts uit Kontich heeft een dochter die op vrouwen valt: "Ik wist reeds van in het begin van de lagere school dat zij op vrouwen viel. Ik heb haar de tijd gegeven om het zelf te ontdekken." Een andere luisteraar Jan de Coster uit Moerbeke-Waas had ook wat schrik voor de reactie: "Ik vertelde het tijdens een terras met glühwein, zodat mijn moeder geen scene daar kon maken. Achteraf bleek ik de enige dramaqueen, want ze had er geen enkel probleem mee."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!