Ben je moe zonder aanwijsbare reden? Dokter Devroey: "Moe zijn kan, maar er is ook psychologische vermoeidheid. Die signalen mag je niet negeren"

maandag 13 januari 2020 - 10:09
Foto: Pexels
Veel mensen voelen zich vaak moe zonder een echt aanwijsbare reden. Dokter Devroey legt uit hoe dat komt en of je je zorgen hoeft te maken.

"Het is niet verkeerd om moe te zijn. Je mag je moe voelen", stelt dokter Devroey gerust. "Maar er is een verschil tussen moe zijn omwille van een slechte nacht en moe zijn omwille van psychologische oorzaken, zoals een depressie of een burn-out. Dat zijn signalen die je niet mag negeren en waar je gevolg aan moet geven. Ook wanneer je ziek bent, ben je natuurlijk meer vermoeid. Het kan een gevolg zijn van bloedarmoede, problemen met je schildklier of wanneer je heel zwaar ziek bent, en zware therapieën ondergaat voor kanker bijvoorbeeld, dan ga je je ook heel vermoeid voelen."

"Als je opstaat, moet er eigenlijk onmiddellijk zoveel mogelijk licht zijn"

"Ook zonlicht is een belangrijke factor in vermoeidheid. Als je opstaat, moet er eigenlijk onmiddellijk zoveel mogelijk licht zijn. Ontbijten in de keuken met kaarslicht of met een gedimd licht is geen goed idee. Je laat zo je melatonine, het slaaphormoon, veel te lang aanslepen. Eens er veel licht is, daalt dat slaaphormoon. Dat hoeft geen zonlicht te zijn, het mag eender welke verlichting zijn. In de winter is het somber en donker, maak daarom genoeg licht 's morgens, dan ga je overdag minder moe zijn", geeft dokter Devroey als advies mee.

Bekijk het gesprek 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!